Бременност

Как да се справим със стриите по време на бременност и след нея

16.07.2012г. / 12 45ч.
Снежана Проданова
Как да се справим със стриите по време на бременност и след нея

Раждането е едно от най-болезнено красивите неща, които се случват на повечето жени през целия им живот. Това е от емоционална гледна точка. Но когато най-сетне обърнете внимание на самите себе си, може да забележите много промени по тялото си.

Един от възможните белези след бременност, това са стриите. Причиняват се от разтягането на кожата заради бързия растеж на тялото ви. Могат да се появят по корема, ханша, бедрата и гърдите. За да ги предотвратите, грижете се за кожата си редовно, подхранвайте я, за да е по-еластична. Но ако сте пред свършен факт, има няколко варианта, които могат да помогнат не толкова за премахването, колкото за избледняването им.

Стриите не могат да изчезнат напълно при мазането с масажни кремове, масла или лосиони, но с времето ще потъмнеят и ще се доближат до цвета на кожата ви. Бъдете търпеливи. Може би няма да забелязвате разликата, но тя ще е значителна след 6 месеца. Физическите упражнения и здравословното хранене определено ще повлияят добре на тялото ви.

Повечето лекари биха ви пратили на консултация с дерматолог, но понякога могат да предпишат крем, богат на витамин A, с който принципно се третират белези от акне. В случай, че решите да го използвате, бъдете сигурни, че не сте бременни, защото можете да навредите на плода. Използвайте сигурни контрацептиви в такъв случай.

Други варианти, определено много по-скъпи, са лазерната терапия, докато стриите са още в ранна фаза, и пластичната хирургия. При всички случаи, консултирайте се с лекар преди да предприемете подобни действия.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай