Бременност

Пресмятане на овулацията

08.02.2006г. / 00 41ч.
Аз жената
Пресмятане на овулацията

Всяка жена има нужда от метод за пресмятане на датата на овулация. По този начин може да прецени кои дни за зачеване са най-вероятни или обратното – да се предпази от такова.

Овулация се нарича процесът на пукане на фоликул в яйчника на жената, в резултат на което се освобождава яйцеклетката годна за оплождане. Процесът настъпва 14 дни преди края на цикъла или средно от 24 до 36 часа след повишаване на Лутеинизиращия Хормон. Продължителността на процеса трае 1 – 2 дни, а освободената яйцеклетка може да живее само от 12 до 24 часа.

Признаците за настъпване на овулация са напрежение в областта на гърдите, болки в яйчниците, увеличение на влагалищния секрет (цервикална слуз) и е възможно леко кървене.

Методите за определяне на дните на овулация са няколко. Най-простият начин е “Календарният метод”. При цикъл траещ 28 дни, овулацията ще настъпи на 14-я ден. Ако е по-продължителен, например 30 дни, извадете 14 дни и се получава 16-ти ден на овулация. Начинът на определяне е приложим само ако имате редовен цикъл.

При “Температурния метод” се наблюдава повишаване на “базалната температура” с 0.2 до 1o C. За целта е нужно да измервате температурата си всяка сутрин, преди да сте станали от леглото. Предварително трябва да сте запознати с температурните колебания на вашия организъм. През втората половина на цикъла се наблюдава по-висока температура от тази през първата. Базалната температура се покачва от 12 до 24 часа след пукане на фоликула и е над 37 С. Методът не винаги може да е точен, защото за повишаване на стойностите влияят и други фактори, като например инфекции, преумора, прием на алкохол и др.

Друг начин за определяне е посредством цервикалният секрет. Три дни преди овулация и един ден след нея, се наблюдава увеличение на секрета, който се образува в шийката на матката. Той е точлив, слузест и прозрачен. Основното му предназначение е да подпомага придвижването на сперматозоидите към кухината на матката. Както при предишния метод се правят наблюдения всеки ден и определянето му не винаги може да е точно, поради влияние на други външни фактори, като например настинка.

“Слюнчест метод” е подобен на принципа на увеличаването на цервикалната слуз. Наблюдава се промяна в количеството и състава на слюнката. В аптеките продават различни видове материали, като тестове-ленти и мини микроскоп. Тестването на слюнката става сутрин рано, непосредствено преди поемането на течности или храна.

Препоръчително е за по-точното определяне на овулационните дни да комбинирате някои от изброените методи.

Коментирай
14 rate up comment 9 rate down comment
mariq ( преди 11 години )
zdraveyte,iskam da popitam ne6to mn sam pritesnena.minaliq mesec mi doide na 14ti piq protovoza4ata4ni redovno..kakva e vazmojnostta da sam bremenna.spriqtelq mi go pravihme na 23tiq den sled 14ti bi trqbvalo da ne sam bila v ovulaciq no dali protivoza4ata4nite sa me opazili.molqvi pi6ete
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14 rate up comment 6 rate down comment
Galq ( преди 11 години )
zdr iskam da popitam koga da si napravq test za bremennost?cikalat mi svar6i i 7 dni sled tova s priqtelqt mi probvahme da si napravim bebe 2 dena podred ve4e 3 den ot kakto go pravihme...koga da si napravq test za bremennost?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14 rate up comment 9 rate down comment
zlatko ( преди 11 години )
zdr bixme iskali da znaem normalno li e cikala da e prez 24dena tova normalno li e
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14 rate up comment 0 rate down comment
nataliq ( преди 11 години )
doide mi na 30 oktomvri sega koga 6te sam v ovulacoq varvi mi 6 dena
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15 rate up comment 0 rate down comment
Ева ( преди 11 години )
Към ANGELA KHELADZE, 37 г.: за какъв микроскоп за овулация става дума? Откъде се закупува, какво представлява и изобщо ако може по-подробна инфо, ще ти бъдем благодарни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14 rate up comment 0 rate down comment
katerina ( преди 11 години )
iskam pove4e informacia ili po podrobno objasnenie po temata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14 rate up comment 0 rate down comment
klavdiq ( преди 11 години )
az kak moga da presmetna koga sam v uvolaciq zashtoto mi idva cikalat mejdu 18 i 23 tiqt den blagodqrq predvaritelno 4akam otgovor
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26 rate up comment 6 rate down comment
диди ( преди 11 години )
Здравейте на всички.Аз май съм най голямата която ще пише за такива проблеми но това си е болен въпрос.историята ме и следната.Бях омъжена 10г но за съжаление мъжът ми почина.През това време правихме всякакви опити дори и два пъти инвитро но за съжаление и двата опита неуспешни.Сега след като мина една година се запознах с момче което иска да се омъжи за мене и съответно иска дете.разказала съм му историята ми и въпреки всичко продължавам да вярвам че наистина чудото може да се случи.Последно ще си взема тестове за уволация защото признавам не съм си правила до сега по простата причина че като съм ходила на доктор там ти следят всичко и т. н.Но сега това ще е последното и ако не стане ще си осиновя едно бебче.Ох какво да кажа и там е една ерархия нямам думи.и до там бях стигнала обаче само ти предлагат ***.Хайде успех на всички които са на моето деридже.Ако има някой да ме посъветва нещо да каже.Няма да откажа на съвет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14 rate up comment 3 rate down comment
Ani_az ( преди 11 години )
iskam da pitam s moq priqtel iskame da si imame bebce az ne sam v bg i nemoga da se konsoltiram s genikolog i razcitam da mi pomognete sled polov kontakt imam gasto i bqlo tecenie tova precili da zabremeneq mersi predvaritelno :) nie probvame vece ot tri meseca i ne stava mnogo se pritesnqvam i iskam da pitam kogato si v ovolaciq vseki den li trqbva da pravim sex ili ne ms
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21 rate up comment 0 rate down comment
Nikita ( преди 11 години )
Здравейте, искам да попитам нормално ли е да имам много силни болки в единият яйчник по време на овулацията? Всеки месец имам такива болки откакто с мъжа започнахме да правим опити за бебче / вече близо година /.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар