Бременност

Какво е прегорексия и какви рискове крие за бебето?

Изложени на риск са тези жени, които са страдали от хранителни разстройства преди бременността

22.06.2014г. / 10 10ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Храненето по време на бременност е от изключителна важност както за здравето на майката, така и за развиващото се бебе. Някои бременни хапват повече от необходимото, което крие риск от наднормено тегло. Други стигат до крайност, която специалистите наричат прегорексия.

Прегорексия е термин, използван за описването на хранително разстройство с анорексия подобни симптоми при бременни жени. Характерно за това състояние е че бременната изпитва страх от повишаването на телесното тегло през деветте месеца.

В резултат на това биват съчетавани физическа активност с ограничен прием на калории, за да бъде намалено до минимум показването на телесното тегло. През бременността жената нормално трябва да наддаде тегло между 10 и 15 килограма.

Менюто й трябва да бъде разнообразно, за да може да осигури достатъчно хранителни вещества, които да са в подкрепа на растежа и здравето на бебето.

Прегорексията се среща сравнително рядко. Въпреки това е състояние, което заслужава повишено внимание, тъй като крие риск от ненормално маточно кръвотечение, повишен риск от спонтанен аборт, повишени рискове за лошото развитие на плода, повишена вероятност за преждевременно раждане, риск бебето да бъде с ниско тегло, както и други сериозни усложнения свързани с бременността.

Свързани статии

Бебета родени от майки, които не са се хранили здравословно са изложени на риск от исхемична болест на сърцето, диабет тип 2, инсулт, високо кръвно налягане, затлъстяване, нарушен глюкозен толеранс и сърдечносъдови заболявания в по-късен етап от в живота им.

Както всяко друго медицинско състояние, така и прегорексията има своите тревожни симптоми като: пропускане на хранения, постоянно пресмятане на калориите, прекалена физическа активност, депресия, спазване на строги диети.

Изложени на риск са тези жени, които са страдали от хранителни разстройства преди бременността, както и тези, които не срещат разбиране и подкрепа от близките си по време на бременността.

Коментирай