Бременност

Симптоми на бременността, които не са тревожни

Запекът е често срещано неразположение

02.07.2014г. / 12 53ч.
Михаела Лазарова
снимка: thinkstock

снимка: thinkstock

Нормалната бременност трае около 40 седмици. За това време настъпват много физиологични промени. Въпреки че някои симптоми изискват незабавна лекарска намеса, има много други, които не бива да ви притесняват.

Сутрешното гадене е едно от тях. Докато при някои бременни гадене почти няма, при други е по-силно изразено. Ако то не повишава своята честота на проявление, не губите килограми и форма, не бива да ви притеснява.

За кои други симптоми, свързани с бременността, не бива да се притеснявате?

Болки в корема

Коремните болки са често срещани по време на бременност. Ако болката не се усилва и не е придружена с кървене, не бива да ви притеснява. Тя най-често се дължи на растежа на матката и по-специално на мускулите и връзките, които я придържат, на газовете, които задържате, запек, фалшиви контракции и други.

Умора

Много бременни жени споделят, че дори леката физическа активност ги кара да се чувстват уморени. Важно е през деветте месеца да усещате сигналите на вашето тяло за почивка и да отделяте няколко минути за възстановяване.

Умората е често срещано неразположение. За да повишите енергийните си нива, хранете се с много пресни плодове и зеленчуци, както и с ядки и ако имате възможност правете лека гимнастика. Ако състоянието не се подобри и умората се засилва, е добре да се консултирате със специалист, защото това може да подсказва за анемия.

Запек

През деветте месеца растящото в корема на майката бебе оказва натиск върху ректума. От друга страна хормоналните промени, които настъпват като цяло в организма на жената, приемането на някои пренатални витамини (особено тези, които съдържат желязо) могат да бъдат причина за появата на запек.

Голяма част от бременните намират облекчение като увеличават консумацията на храни, богати на фибри, пият повече течности и правят лека гимнастика.

Свързани статии

Ярки сънища

За бременните е нормално да имат ярки, страшни сънища дори кошмари. Възможно е те да се увеличават през второто тримесечие. Всяка бременна има своите страхове относно бременността, раждането, грижите за бебето.

Всичко това малко или много оказва влияние върху нейната психика и емоционално състояние. Затова тези сънища, които почти винаги са по-реалистични от обикновено, не бива да ви плашат.

Промени в настроението

Бременните жени изпитват промени в моделите на съня и хранителните навици през деветте месеца. Това оказва влияние върху емоционалното им състояние. Съвсем нормално те чувстват страх, раздразнителност, смятат че не са разбирани от близките си, нуждаят се от повече внимание и т. н. Честите смени на настроенията също са нещо нормално. Всички тези страхове и промени ще преминат след като родите.

Коментирай