Бременност

Ниски нива на околоплодна течност през бременността

Олигохидрамнион – рисково ниско количество амниотична течност – до какво води и какво го предизвиква?

21.11.2014г. / 13 49ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

По време на бременността във вътрешността на матката се образува течност, в която бебето буквално плува – амниотичната течност или така наречената околоплодна вода. Тя има няколко специфични и изключително важни функции.

Амниотичната течност или околоплодната вода е необходима на бебето по време на бременността, за да го предпази най-вече от механични травми. Освен това тя предотвратява компресирането на пъпната връв, което може значително да намали притока на кръв и кислород към бебето.

Околоплодната вода има функцията да поддържа постоянна температура в матката и предпазва от инфекции. Тя предпазва бебето при неговите собствени движения, за да не нарани недоразвитите си мускули и кости.

Освен всичко това, амниотичната течност помага на храносмилателната и дихателната функция.

Колко околоплодна течност трябва да има?

При нормални обстоятелства амниотичната течност се увеличава до третия триместър. През 34-36-ата седмица може да достигне до около литър. След това постепенно намалява до самото раждане.

Когато има твърде малко течност, състоянието се нарича олигохидрамнион и обикновено се наблюдава в третия триместър. Наблюдава се при 4% от бременните жени.

Как да разберете дали имате ниски нива на амниотична течност?

Вашият лекар трябва да забележи това преди всичко. Вие можете единствено да забележите дали не изпускате течност неволно, което би трябвало да е сигнал за нередност. Освен това ако бебето се движи прекалено малко, това също може да се дължи на по-ниски нива на околоплодна течност.

Ако бебето расте твърде малко за етапа от бременността, това може да е сигнал за високо кръвно налягане на майката, диабет, лупус.

Ултразвуковото изследване е най-добрият начин за проверка на нивата на околоплодната течност, затова трябва да бъде правено регулярно.

Какво може да причини този проблем?

Експертите невинаги знаят какво точно причинява този проблем. Той се среща най-често в третия триместър и то при майки, които проявяват тенденция към преносване на плода.

Най-честите причини са:

Пропусклива или разкъсваща се мембрана

Така нареченият амниотичен сак, който има за задача да задържа течността на мястото й понякога е по-крехък и пропусклив. В такива моменти се наблюдава изтичане на течност.

Ако забележите, че бельото ви е мокро, а течността не мирише на урина, посетете лекаря си.

Свързани статии

Проблеми с плацентата

Частични разкъсвания, например, които нараняват стените на матката и водят до намаляване нивата на околоплодната течност. Ако плацентата не доставя достатъчно кръв и хранителни вещества на бебето, то ще спре да произвежда урина.

Някои медицински състояния

Прееклампсия, диабет, лупус, хронично високо кръвно са все рискови състояния, които могат да предизвикат намаляване нивата на околоплодната течност.

Многоплодна бременност

Бременността с близнаци или повече бебета може да се окаже причина за рисково ниски нива на амниотична течност. Това състояние се нарича синдром на плацентарната трансфузия. При него единият близнак получава по-малко кръв, хранителни вещества и околоплодна течност за сметка на другия.

Така възникват сериозни рискове за нормалното развитие на едното от бебетата.

Фетални аномалии

Ако ниски нива на околоплодна течност биват установени в първия или втория триместър, това може да означава, че бебето расте с вроден дефект. Бъбреците или пикочните му пътища може да не се развиват правилно. Така бебето не може да произвежда достатъчно урина, за да поддържа нормални нива на околоплодна течност.

Коментирай