Бременност

Защо високият холестерол пречи на зачеването?

Каква е връзката между високия холестерол и зачеването?

22.05.2014г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Трудностите в забременяването са все по-често срещан проблем напоследък, вече дори и при по-младите двойки. Десетки са предпоставките, които пречат на нормалното зачеване – болести, репродуктивни нарушения, затлъстяване, хормонален дисбаланс.

Оказва се, че дори високият холестерол може да се окаже причина за възпрепятстване на зачеването, особено ако е във високи стойности и, още по-лошо – ако е налице и при двамата.

Това показват последните изследвания, според изследователи на Националния институт по детско здраве в Мериленд, САЩ. Според резултатите, високите стойности на холестерола и при двамата бъдещи родители силно намалява вероятността за зачеване.

В проучването учените изследват 501 двойки, които опитват да имат бебе, но не са били лекувани за безплодие. Взети са им кръвни проби, за да бъдат измерени нивата на пет вида мазнини в организма – свободен холестерол, общ холестерол, фосфолипиди, триглицериди и общи липиди.

Свързани статии

Продължителността на изследването е била една година. През това време 347 двойки са заченали. След оценка на нивата на мазнините в кръвта се установява, че двойките с високи нива на свободен холестерол в кръвта изпитват най-големи трудности при забременяването.

Свободният холестерол е рутинно тестван ежегодно от личните лекари, но при хора с наднормено тегло и такива, които консумират по-големи количества мазна храна и тлъсто месо, е необходимо по-често следене на холестерола и поставяне на диета.

Проучването показва, че освен всичко останало, и холестеролът има голямо значение за зачеването и трябва да бъде периодично изследван, за да бъдат взети нужните мерки за намаляване на нивата му своевременно.

Освен това, хормоните естроген и прогестерон (при жените) и тестостеронът (при мъжете) се влияят пряко от нивата на холестерола. Качеството на мъжката сперма се влошава при високи нива на лош холестерол, а имплантирането на яйцеклетката в маточната стена при жените се затруднява значително.

Снимки: Thinkstock

Коментирай