Бременност

Аспирин в ниски дози срещу спонтанен аборт?

Как помага аспиринът при проблеми със зачеването и задържането на плода?

04.12.2014г. / 13 24ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Активната съставка на аспирина е ацетилсалициловата киселина. Често аспиринът е смятан за безобидно лекарство, защото се предписва главно при настинка и грип, а може да се вземе и без рецепта.

Ацетилсалициловата киселина има своите вредни действия, като всяка активна лекарствена съставка, но според последни проучвания, тя може да засили плодовитостта при жени с проблеми в репродуктивната система, пише momtastic.com.

Изследването е публикувано в списание The Lancet. Изследователите споделят, че ниските дози аспирин повишават плодовитостта на жените и подобряват шансовете им за зачеване и раждане по естествен път. Това се обяснява с факта, че аспиринът увеличава притока на кръв, включително към детеродните органи, стимулирайки кръвообращението.

В изследването участие са взели повече от 1000 жени с анамнеза за спонтанен аборт в миналото. Разделили жените на две групи. През следващите 6 месеца на едната група жени са давани ниски дози аспирин, а на другата група – плацебо.

И двете групи жени са продължили с опитите си за зачеване, а лекарите проследили ефективността от терапията. Така те открили, че при жените, пили ниски дози аспирин, зачеването станало по-лесно и по-бързо в сравнение с контролната група.

Свързани статии

78% от жените, пили аспирин, забременели по време на проучването, а 66% от тези, приемали плацебо. Така учените констатирали, че аспиринът подобрява шансовете за зачеване с до 12%.

Според лекарите, близо 1/3 от бременностите завършват със спонтанен аборт още в началото на бременността. В голяма част от случаите това се дължи на лошо кръвоснабдяване в детеродните органи. Затова учените смятат, че чрез стимулация с аспирин в малки дози биха могли да предотвратят абортите от този тип.

Изследванията показват още, че аспиринът може да има благотворно действие и срещу прееклампсия, раждане на мъртво бебе, плацентарна недостатъчност.

Ниските дози аспирин подобряват кръвообращението и позволяват по-качественото и пълноценно достигане на кислород чрез кръвта до половите органи. Ацетилсалициловата киселина спомага за уплътняване на маточната стена, което прави по-лесно закрепянето на оплодената яйцеклетка.

Коментирай