Бременност

5 причини да не можете да заченете

Освен медицинските репродуктивни затруднения

10.11.2014г. / 13 16ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Много жени имат репродуктивни проблеми. Все по-често срещан е проблемът с трудното зачеване. Но понякога тази трудност не е причинена от физиологичен проблем, а от самите нас и начина ни на живот.

Преди да си внушите, че имате сериозен проблем със забременяването, вижте дали някое от следните обстоятелства не възпрепятства зачеването ви? Ето кои са 5-те причини да не можете да забременеете, различни от медицинските пречки.

Стрес

Понякога трудността в зачеването предизвиква огромен стрес. Започвате да чувате как ваши приятели очакват бебе и все си мислите как вие никога няма да успеете. Дните ви се струват години и така се сривате психически.

Стресът и напрежението влияят много зле на хормоните и репродуктивната система. Така сами вредите на възможностите си за зачеване.

Липса на сън

Недоспиването срива имунната система. Защитните механизми на организма не могат да се борят с инфекции и възпаления. Когато има възпалителен процес някъде в тъканите, нормалното зачеване може да бъде сериозно възпрепятствано.

При наличие на възпаление също е възможно повишаване на температурата на тялото. Това убива сперматозоидите и намалява шанса им да достигнат до яйцеклетката.

Свързани статии

Тегло

Жена с наднормено или поднормено тегло има по-голям риск от възникване на трудности при зачеването. При смущения в теглото се нарушава овулацията, което намалява шансовете за забременяване.

Колкото повече телесната маса се отклонява от нормалния индекс, толкова по-нередовни стават овулациите. Здравословното хранене е от огромно значение.

Смущения в менструалния цикъл

Много жени не разбират собствения си цикъл. Повечето от нас са инструктирани, че за норма се приема 28-дневният цикъл, но това изобщо не важи за всяка жена. Всяка жена е различна, различен е и цикълът й. Овулацията също не е задължително да се случва на 14-тия ден, както са ни учили.

Тя може да започне от 10-тия и да продължи приблизително до 18-тия. Затова е важно всяка жена да обръща внимание на собствените си специфики по отношение на цикъла и да наблюдава за смущаващи изменения.

Биологична обратна връзка

Ако започнем да обръщаме внимание на всички сигнали и странни изменения в тялото ни, ще ни е по-лесно да разберем кога имаме проблем и кога всичко е в реда на нещата.

Позитивната нагласа е от голямо значение. Негативните мисли и истории влияят зле на биохимичния баланс и хормоните в организма, което допълнително усложнява ситуацията и пречи на нормалното и бързо зачеване.

Коментирай