Бременност

5 мита за епидуралната упойка

На които да не вярвате

08.03.2016г. / 13 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Епидуралната упойка е улеснение, което жените в миналото не са имали. Изтърпяването на родилните мъки е трудно изпитание, пред което жените се изправят. Благодарение на епидуралната упойка обаче това изпитание може да бъде с по-лека поносимост.

Много жени се плашат от епидуралната упойка, защото вярват на какви ли не митове. Ето и някои от най-абсурдните сред тях:

Епидуралните упойки са по-опасни от самото раждане

Най-разпространеният мит, свързан с епидуралната упойка е, че майката може да осакатее заради вкарването на дебелата игла между прешлените. Тези случаи са изключително редки и се наблюдават, когато има механично увреждане на прешлените на гръбнака, при което се наблюдава разместването им.

Много от лекарите акушер-гинеколози твърдят, че подобно увреждане е невъзможно и не са чували в практиката си някой да е осакатял след епидурална упойка.

Епидуралната упойка увеличава рисковете от секцио

Някои жени се плашат от раждането с цезарово сечение. Те предпочитат да родят без абсолютно никакви допълнителни медикаменти и упойки, защото смятат, че това може да увреди бебето им.

Епидуралната упойка няма нищо общо с показанията за секцио. Ако то се наложи ще е заради други рискове, а не заради упойката сама по себе си.

Снимка: istock

Епидуралните упойки винаги действат

За съжаление това невинаги е така. Епидуралната упойка може да подейства по различен начин при различните пациенти. В зависимост от това кога е приложена, дали е приложена на правилното място, дали е приложено цялото количество анестезия, от това зависи ефикасността на упойката.

Тези усложнения се наблюдават в по-редки случаи.

Ако имате татуировка на гърба не може да ви се постави епидурална упойка

Няма научни доказателства за това твърдение. Татуировките в долната част на гърба са вече често срещани и много майки се боят, че мастилото може да попадне в тялото им чрез убождането.

Свързани статии

Единственото опасно е, ако татуировката е все още прясна и през нея бъде прокарана дебела игла. Това може да доведе до възпаление или замърсяване, водещо до нежелани рискове.

Но коя здравомислеща жена би си направила татуировка в напреднала бременност?

Не може да се прилага епидурална упойка, ако няма достатъчно разкритие

Много жени биват подведени, че не могат да се възползват от епидурална упойка докато не получат по-голямо разкритие. Причината за изчакването на поставянето на упойката не е в това, че не може, а че не е желателно да се избързва в самото начало. При настояване от страна на родилката упойка може да се постави, но е много вероятно действието ѝ да отмине преди същинското раждане.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Gergana Sheitanova ( преди 8 години )
Kazvam se Gergana Sheitanova na 21.10.2015 v ortopedichnata v Sofia pri doktor Markova se naloji da mi operirat kolianotosus epiduralna upoika 4 pati me buchiha imah ujasni bolki v nerva i super silna bolka v miastoto . Sega 6 meseca po kusno sum s agonichni postoianni bolki v krusta zasilvashti se prez noshta neimoverno . Agoniziram i se tupcha s hapcheta otkakto me nabuchiha za upikata .... NIKOGA NIKOGA NE SI IA SLAGAITE !!!!!!! Feisbuka mi e ''Malkia Sheitan '' koito iska da se svurje s men za oshte obesnenia i dokunenti posochvashti che osakatiah ot epiduralnata upoika!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар