Бременност

7 причини да не може да се постави епидурална упойка

Кога трябва да избегнете този вид обезболяване по време на раждане?

09.06.2015г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Епидуралната анестезия е най-популярната форма на обезболяване по време на раждането. Много жени решават да се възползват от това облекчение, за да направят раждането по-лесно поносимо откъм болка.

Изборът на епидурална упойка невинаги е възможен и невинаги е най-мъдрото решение, което една родилка може да вземе. Кога епидуралната упойка не е препоръчителна?

В случаите, в които:

Вие приемате някои лекарства

Има медикаменти, които биха могли да възпрепятстват употребата на епидурална упойка. Трябва да обсъдите подробно с лекаря си какви лекарства приемате, за да се прецени нуждата от този вид упойка и рисковете, които могат да се появят при употребата й.

Най-големите рискове носят антикоагулантите (разреждащите кръвта медикаменти, например аспирин).

Кръвните ви изследвания не са добри

Ако имате нисък брой на тромбоцитите или други проблеми с кръвните показатели, това може да направи поставянето на епидурална упойка рисковано.

Лекарят не може да намери правилното място за поставяне на упойката

Случват се и такива неща. Понякога, заради измененията на гръбнака, увеличеното тегло по време на бременността или определени проблеми с гърба, включително сколиоза, анестезиолозите не могат да уцелят точното място, където трябва да се постави инжекцията.

Ето защо е добре да не се рискува в тези случаи и да се подлагате на този вид обезболяване.

Имате тежко кървене

Ако кървите тежко и страдате от шок преди същинското раждане, епидурална упойка е невъзможна от съображения за сигурност. Много жени са склонни да имат ниско кръвно налягане след поставяне на епидурална упойка, а това може да направи стойностите наистина опасни за живота.

Имате инфекция на гърба

Инфекциите, особено ако се намират в областта, където трябва да бъде поставена инжекцията, могат истински да затруднят анестезиолога ви.

Поставянето на епидуралната упойка на инфектирано място може дори да предизвика разпространението й в други области от тялото, гръбначния стълб и може да доведе до редица щети.

Свързани статии

Няма анестезиолог на разположение

В нашите условия, особено в по-малките градове, често се случва да няма дежурен анестезиолог. Тези специалисти обикновено са на повикване. Това обаче отнема физическо време, докато специалистът пристигне по спешност.

Така времето за поставяне на упойката се изпуска.

Не отговаряте на показанията за поставяне на епидуралната упойка

Има известни условия, при които се пристъпва към поставяне на епидурална упойка, например 4 см разкритие.

Коментирай
Свободно време