Бременност

Домашни методи за предизвикване на раждането – за и против

Ефективни ли са и доколко са опасни

25.06.2016г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бременността често е трудно изпитание за жените. С нарастването на плода болките в гърба се засилват, подуването на краката е нетърпимо, качването на килограми става все по-неудържимо. Това кара някои жени да прибягнат до така нареченото индуциране на раждането или предизвикването му, казано на разговорен език.

Има медицински показания за предизвикване на раждане. Обикновено те не се предприемат преди 39-ата седмица, защото до самия край на бременността бебето се развива и развитието не бива да се прекъсва, освен ако няма точни показатели за това.

Съществуват медикаментозни начини за предизвикване на раждане, но някои жени предпочитат да се доверят на домашните такива.

Кои са те и кои са положителните и отрицателните им страни?

Стимулация на зърната на гърдите

При стимулация на гърдите в мозъка се отделя окситоцин. Той от своя страна провокира отделянето на кърма, както и спазми в матката, изтласкващи плода. Синтетичният му еквивалент – питоцин, е най-често използваното средство за индуциране на раждането.

Стимулацията на гърдите работи при някои жени, при други не. Лекарите съветват при прилагане на този метод да се внимава, защото при свръхстимулация матката може да получи прекалено силни контракции, от което да произтекат усложнения при раждането.

Секс

Снимка: iStock

Има много вярвания, според които сексът в напреднала бременност може да ускори започването на раждането. Преки доказателства няма. Твърдението се свързва отново с отделянето на окситоцин и маточните спазми по време на оргазъм.

Отрицателните страни на този метод биха могли да бъдат свързани с поява на болка, кървене и дискомфорт.

Пикантни храни

Според някои консумацията на пикантни и направо люти храни може да предизвика раждането по-рано. Идеята се свързва с въздействието на лютите храни върху гладката мускулатура на червата. При нейното дразнене се предизвикват леки спазми в коремната кухина, на които се разчита да преминат в контракции.

Прекаляването с тези храни в стремежа да се предизвика раждане обаче може да доведе до диария, дехидратиране, гадене, повръщане, болки в стомаха.

Упражнения

Упражненията в напреднала бременност биха могли да са опасни в зависимост от интензитета им. Ето защо с тях трябва да се внимава. В известен смисъл натоварването на мускулите би могло да предизвика спазми и в матката като по този начин да се ускори започването на раждането. Но преки доказателства за това няма.

Притеснителното тук е, че може да се предизвикат кръвоизлив, разкъсвания, натоварвания на сърцето.

Коментирай