Бременност

Най-полезните начини да отслабнете след раждането

Прости съвети, които да следвате безотказно и продължително

07.05.2017г. / 06 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на бременността почти всяка майка качва излишни килограми. След раждането част от тях се редуцират по естествен път, но другата част остава и загрозява фигурата.

Големият въпрос е как да свалите излишното тегло след раждането по най-бързия начин?

Има 3 прости начина да свалите излишното тегло след раждането по здравословен път. Кои са те?

1. Започнете да се движите.

Използвайте всеки удобен момент да се движите, дори да не правите целенасочено упражнения. Кратките разходки по 15-20 минути на ден ще са ви от голяма полза.

След раждането е важно да изчакате около 2 месеца, докато започнете активно да правите упражнения и да тренирате усилено с по-големи натоварвания. Междувременно можете да се движите повече, за да активизирате метаболизма си.

Можете да използвате разходките с бебешката количка като начин за умерена тренировка. Отначало се разхождайте бавно, докато я бутате. След втория месец започнете да ускорявате темпото, докато достигнете ниво, в което ще можете да подтичвате леко, бутайки я. Така хем ще разхождате на въздух бебето си, хем ще импровизирате джогинг.

2. Хранете се разумно.

Докато кърмите е недопустимо да спазвате ограничаващи диети за отслабване, особено такива, които предполагат много малък прием на мазнини и протеини. Все пак кърмата ви трябва да е хранителна и богата на всички необходими за бебето вещества.

Кърмещата майка обаче не трябва да злоупотребява с количеството храна, както и с качеството ѝ. Това означава, че не само не трябва да се лишавате от полезни хранителни вещества (естествени въглехидрати, полезни мазнини и протеини), но и не трябва да се храните с вредни преработени храни.

Достатъчно е да балансирате диетата си. В комбинация с двигателната активност това ще ви донесе редица позитиви.

Намалете наситените захари, избягвайте калоричните и сладки десерти за сметка на натуралните продукти. Избирайте пълнозърнести храни, постни протеини, продукти, богати на мастни киселини.

Ако се чувствате изтощени не посягайте към шоколада и бързоусвояемите въглехидрати. Енергизирайте тялото си с полезни закуски, например:

1. Три моркова с 4-5 супени лъжици хумус;
2. Две супени лъжици счукани бадеми и стафиди, смесени с половин чаша фъстъчено масло;
3. Пет пълнозърнести бисквити с фъстъчено масло и бананови резенчета;
4. Плочка сирене с 1 ябълка или 1 круша;
5. Едно сварено яйце с парче пълнозърнест хляб, а за десерт 1 чаша грозде;
6. Един портокал с 2 парчета пуешко месо, печено;
7. Една чаша кисело мляко с ½ чаша плодове по избор и 1 супена лъжица слънчогледови семки;
8. 10 стръка сурова целина, намазана с малко фъстъчено масло.

Винаги, когато ви се прияде нещо, усетите, че енергията ви спада или просто ви пристърже стомахът, похапвайте някое от тези здравословни менюта за междинна закуска. Така няма да навредите на общия си калориен прием.

3. Освободете съзнанието си.

Иначе казано – не бройте всеки килограм и грам ежедневно. Важно е да имате поставена цел, но не се вторачвайте в скоростното отслабване. Освободете съзнанието си и оставете промяната на тялото ви да се случи постепенно, здравословно и сигурно. Не се отказвайте, ако резултатите не се появят веднага.

Колкото повече се стресирате от желанието за отслабване, толкова по-високи ще са нивата на кортизол в кръвта ви. Този хормон пречи изключително много на мастната обмяна и бързото и здравословно отслабване.

И няколко съвета:

  • Спете, когато бебето спи – така ще можете да възстановявате силите си по-качествено;
  • Правете отпускащи практики – помолете партньора си да ви прави отпускащ масаж, четете любимото си списание, гледайте разтоварващ филм, когато не сте заети с бебето. Важно е с оглед на намаляването на стреса и нормализирането на хормоните;
  • Излизайте повече навън – свежият въздух, движението и разходките винаги се отразяват добре не само на метаболизма, но и на доброто психическо състояние, а както знаем това е предпоставка за здрав организъм и хормонален баланс.

Снимки: iStock

Коментирай