Мода

Какво знаят жените за модата

Откъс от книгата „Какво знаят жените“ от Мишел Джаксън и д-р Джулиет Бресан

29.11.2012г. / 10 30ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Модата е нещо, за което всички ние като жени имаме мнение. Тя е нещо повече от термин, който използваме, за да определим стила, характерен за определено време. Модата е великолепно доказателство за това как се възприемаме социално и културно като жени. Тя е най-видимото изявление за същността на своите носители.

Да бъдеш жена със стил, означава да осъзнаваш своята индивидуалност. Нужно е много повече от това да си една от безименните, безлични жени в тълпата, крещяща похвали за „новите дрехи на царя“. Дали ще дойде времето, когато всички ние ще почувстваме нуждата да не бъдем дамгосвани от марки или насочвани от досадните реклами?

Свързани статии

Умните жени осъзнават, че няколко класически номера ще положат основите на техния гардероб. Хубаво е да се чувствате добре и уверено в дрехите си, за това какво носите и как изглеждате. Помнете, когато навършите петдесет години, ще си спомняте фигурата на своето трийсет и петгодишно аз, ще й се възхищавате и ще ви се иска да бяхте носили онези бикини, които тогава ви е било срам да обуете. Когато станете на шейсет, ще нахлузвате пуловери с високи яки, за да скривате сбръчкалата се шия и деколте, които на четирийсет са били още гладки, но сте били прекалено свенливи, за да ги оголвате. Никога няма да има по-подходящо време за носене на дрехи от сега и има достатъчно избор на възможности, с които да изглеждате добре, каквото и да изберете.

Магазините ни са наводнявани постоянно от евтини, привлекателни дрехи – произходът на някои от тях е напълно непроследим и ако знаехме как са направени нашите дрехи, още ли щяхме да изберем да ги носим? Имаме отговорност като жени да решаваме какво е редно и какво е нередно за нас. Избирайте мъдро и независимо от силата на медиите, помнете, че модата винаги се повтаря, така че, ако не искате да изхвърлите нещо само защото според списанията вече „не е на мода“, имате пълното право да го задържите!

*

Мисля, че модата винаги еволюира, но също така е важно и да се придържаш към собствения си стил. Само защото нещо е модерно, това не означава, че ви подхожда. Винаги ще ни заобикалят различни марки, но сега има много възможности – включително и сезонните разпродажби на скъпите магазини! – така че всеки може да изглежда изумително, независимо от бюджета.
Софи, учителка, графство Уиклоу, Ирландия

*

Хубаво ще е жените да не са толкова обсебени от марките и да използват отново свои по-стари дрехи. Трябва да призная, че аз самата не съм от пазаруващия тип жени, но се възхищавам на тези, които като че ли „имат око“ и свой вътрешен стил. Всяка жена трябва да открие своя.
Кеска, вечната студентка, графство Корк, Ирландия

*

Знам, че е клише, но винаги се чувстваш по-уверено в нещо, в което се чувстваш удобно. Няма нищо по-ужасно от това постоянно да оправяш полата си или да се кривиш на високи обувки, които те убиват. Купувайте си дрехи, които ви стават – дрехите, които не са ви точни, са най-кошмарни, дори самите те да са хубави и скъпи!
Шейла, 53 г., домакиня, графство Уестмийт, Ирландия

*

Харесвам модата и марките, но мисля, че огледалата са по-важни. Искам да кажа, че трябва да избираме това, което подхожда на нас и на телата ни, за да не се срамуваме от отражението си. Трябва да имаме свой стил! И тогава ще бъдем модерни жени по един прекрасен, уникален начин.
Айя, 22 г., студентка по медицина, Бенгази, Либия

*

Винаги съм се чувствала неловко с цялата тази история с модата и марковите дрехи. Размерът ми е нестандартен, а и не мога да си позволя дизайнерски дрехи, дори да открия нещо, което ми става. Никога не съм се чувствала уверена в начина, по който изглеждам. Понякога ми се иска да си уредя среща със стилист, но се боя, че той ще избере всякакви неподходящи за мен и ужасно скъпи неща, а аз ще се почувствам задължена да ги купя. Да, имам желание да опитвам различни неща, но как да променя навици, създавани цял живот? Иска ми се да погледна в огледалото и поне веднъж да почувствам, че изглеждам страхотно...
Лесли, 51 г., музикантка, графство Дъблин, Ирландия

*

Купувайте класически дрехи – те никога не излизат от мода.
Грейн, 40 г., диетолог, графство Корк, Ирландия

* * *

Опитайте това у дома

Прекалено много жени се вкопчват в дрехи, които дори им е приятно да носят. Изхвърлете от гардероба си всичко, което не харесвате. Изхвърлете всичко, с което не се чувствате красиви. Откажете се от всичко, което не ви кара да изглеждате великолепни, елегантни или стилни. Забравете всичко, което нямате желание да носите. Категорично се отървете от всичко, което ви кара да се чувствате дебели, досадни, грозни, скучни, тъжни или ви потискат. Останало ли е нещо? Сложете ги на леглото и ги пробвайте. После изхвърлете всичко, което отново отговаря на горния списък.

* * *

Ако държите в гардероба си дрехи, които не ви стават, помислете си за всички хора, които ще ги открият в магазините за втора употреба и те ще им паснат чудесно. Помислете за радостта, която ще донесете на любителите на винтидж дрехи, ровещи за най-добрата сделка. Помислете за всички хора в по-тежко социално положение, които ще се почувстват по-добре от топлите ви дрехи, ще могат да завият децата си в меки одеяла, ще имат нещо по-изискано, за да се опитат да се върнат в обществото. После вземете нещо ново за себе си, почувствайте се красиви, но не харчете огромни суми. Вкусовете ви, а и външният ви вид се променят с течение на времето, затова обновявайте гардероба си, а с това, от което се отказвате, се опитайте да зарадвате други жени.
Мелинда, 34 г., Австралия

*

Преди си купувах много скъпи класически дрехи. Пазарувах онлайн и не можех да подмина тежкарски бутик, без да ми се прииска да купя нещо. Но след икономическата криза вече нямам тази свобода при пазаруването. Затова сега купувам дрехи само по конкретен случай. Това наистина ми помага да крепя бюджета си. Не искам да нося стари неща и мразя да изглеждам като беднячка, но вече си купувам палто, защото ми трябва нещо топло за зимата, ботуши – защото краката ми трябва да са сухи. Всичко в гардероба ми има цел и конкретно предназначение. Сега обичам дрехите си. Не мога да повярвам, че в миналото съм пръскала толкова пари за импулсивни покупки и марки. А най-хубавото е, че наистина смятам, че сега изглеждам по-добре от преди, когато пазарувах от сутрин до вечер.
Дорийн, 37 г., интериорен декоратор, Уоруик, Англия

*

Преди да излезете на пазар, за да си купите специалната рокля за някой специален повод и събитие, на което искате да изглеждате възможно най-добре, първо отидете на фризьор. Направете си прическа, грим... Тоалетът ще изглежда различно, когато самите вие се чувствате и изглеждате по-добре.
Карън, 30 г., фризьорка, графство Дъблин, Ирландия

* * *

Задължителните неща в гардероба ви

Какво има в гардероба ви? Зададохме този въпрос на стотици жени по целия свят.

*

Чифт убийствени обувки, малка черна рокля, която е подходяща за всякаква ситуация, късо сако и ботуши до коленете, които могат да се носят през цялата година, и ключалка на дрешника, за да не се промъкват дъщерите ми вътре!
Луиз, 37 г., дама, обичаща удоволствията, графство Донегал, Ирландия

*

Имам любима пижама на жирафи от най-мек памук. Много обичам да излизам навън и да се докарвам, но не бих могла да си представя живота без нощите си у дома, с любимата смешна пижама. Чудесно е да можеш да се глезиш. Всяка жена заслужава такъв домашен уют от време на време – когато не се опитва да бъде секси, а е такава каквато си е.
Дайян, 32 г., секретарка, музикантка и художничка, Балимена, Северна Ирландия

*

За зимата – обувки с танк подметки, ботуши до коленете, тъмни клинове, рокли, които могат да се носят и върху панталони. За лятото – бели ленени дрехи, леки рокли, отново обувки танк или с платформи. Божичко, май нося едно и също през цялата година! Просто сезоните се сменят, но какво от това? Харесва ми.
Венета, 42 г., майка на четири деца, графство Дъблин, Ирландия

*

С правилните бижута и прическа можеш да изглеждаш като за милиони, въпреки че роклята ти е от разпродажба! Светлината в очите може да затъмни всеки недостатък на тоалета ти.
Каролин, лекарка, графство Голуей, Ирландия

*

Удобни, но стилни дънки, които изглеждат страхотно, когато ги носите с обувки с високи токове; елегантно, но небрежно сако за всеки ден, което може да стане шикозно в зависимост от бижутата, които носите; черна рокля; елегантни обувки, които подхождат и на дънки, и на рокля; колекция от по-всекидневни бижута – но не боклуци!
Линда, 38 г., майка на четири деца, графство Клеър, Ирландия

*

Чифт или два хубави костюма, обувки и чанта в тон, които подхождат за сватба, погребение или интервю за работа.
Фран, 39 г., графство Карлоу, Ирландия

*

Не знам дали бельото се определя като част от гардероба, но мисля, че е съществено за всяка жена. Независимо дали е всекидневно или по така, за специална вечер, то може да завърши или да съсипе тоалета ви! Може освен това да ви накара да се почувствате удобно, уверени и – когато искате – секси!
Линда, 44 г., майка, графство Дъблин, Ирландия

*

Хубав чифт ботуши и, разбира се, хубави черни обувки с висок ток. Задължителната малка черна рокля. Добре стоящи дънки или панталони, в зависимост какво предпочитате, и най-накрая – палто, което може да се носи в повече от един сезон.
Каролин, 43 г., Хампшир, Англия

*

Не пазете хубавото си бельо за „специални случаи“. Какво, ако целият ви ден минава в тичане от училище до урока по пиано или магазина и сте облечени в дънки или спортен екип? Облечете червеното дантелено бельо отдолу! Така ще се чувствате по-сексапилни и уверени и бъдете сигурни, че хората ще го забележат. Може да чуете коментари от рода на „Отслабнала ли си?“ или „Да не си направила нещо с косата си?“. А може да получите някоя неочаквана усмивка от страна на чаровен непознат, закачлив поглед? Каквато и да е реакцията, вие ще си имате своя тайна – а може би тя няма да е само ваша, в зависимост от това кой ви е дал онази усмивка...
Шивон, 43 г., здравен терапевт, графство Дъблин, Ирландия

* * *

Чанти и обувки – и джапанки за сватба!

Обувките имат много важна емоционална роля в гардероба на жените. Свързваме обувките с власт, секс, благосъстояние... Обувките са това, от което се нуждаем, за да се ориентираме къде ни е мястото в обществото. Високите токчета ни дават елегантност, хората ни забелязват, карат ни да изглеждаме слаби – но ниските токове ни дават бързина...

Приятелката ми Грени купи джапанки преди сватбата на сестра си. Сложи ги в кошница близо до дансинга. Когато купонът се развихри, великолепно изглеждащите дами с удоволствие събуха високите си елегантни обувки и нахлузиха джапанките! Освен това се бе сетила да зареди и няколко топли шалове, за да могат гостенките да се наметнат с тях, ако поискат да излязат навън на чист въздух. Важно е да осъзнавате кога какво е уместно! За всеки повод има подходящ чифт обувки (или джапанки) – просто трябва да ги откриете!
Мишел

* * *

Официални черни обувки с петсантиметров ток за бизнес срещи, няколко красиви ниски обувки тип балерина за работа, чифт елегантни обувки с високи токове за нощни забавления, чифт ботуши до коленете за полите през зимата, кецове за дългите разходки, джапанки за лятото и едни издръжливи на дъжд и сняг ботуши.

А, и да не забравим – чифт удобни чехли за излежаване на дивана пред телевизора...
Джулиет

* * *

Какво знаят жените за пътуването

Ето списък с всички неща, които ще са ви нужни за една кратка лятна ваканция. Побират се в куфарче, което може да впишете като ръчен багаж.

Два бански костюма.

Три туники без ръкави; едната носете заедно с дънки по време на пътуването си заедно с топла жилетка.

Много голям шал, който може да се носи като саронг; чифт чорапи – по време на полета може да ви се наложи да ги ползвате; чифт кецове.

Чифт джапанки, украсени с нещо лъскаво, за да ходите от басейна до бара, една смайваща лятна рокля и гащички за три дни (дори да стоите повече, винаги може да перете бельото си).

Приятна ваканция!

* * *

Какво има в дамската ви чанта?

Чантите имат също важно място в живота на жените. Нашите чанти не са просто моден аксесоар, символ на статус или украшения – те са нашият подвижен работен офис, подвижната аптечка на децата ни, миниатюрно копие на дома ни, който носим със себе си.

Мразя големи чанти. В момента в чантата ми има: носни кърпички, ключовете за вкъщи, слушалки за телефона ми, хапчета против главоболие, почистващ гел за ръце, тампони и портмоне. Това е. Когато излизам от къщи, мятам вътре и телефона и айпода си.
Клер, 43 г., майка, Холандия

*

Ха-ха. Пластмасова бъркалка във формата на пенис! Обзалагам се, че никой няма да предположи това. Запазила съм си я от купона от последния уикенд, честно.
Сузи, 30 г., администратор, Портсмут, Англия

*

Прекалено много боклуци! Резервни памперси, някакви дреболии, шапка, очила, касови бележки, портмоне – с малък капкомер вътре, бележник, една-две химикалки и пропуска на сина ми за басейна.
Клер, 34 г., писател и журналист, Дери, Северна Ирландия

*

Големите торбести чанти са кошмарни, когато се налага да открием нещо в тях, а малките никога не побират достатъчно неща. Предпочитам нещо по средата. Но идеалната чанта е като Свещения граал, нали?
Дженифър, 28 г., личен асистент, графство Дъблин, Ирландия

*

В чантата ми има обичайните неща – мобилен телефон, портмоне, червило, тефтер, крем против слънце, флашка с всичките ми книги на нея, в случай че къщата ми изгори и десет години от моя труд бъдат загубени.
Сузан, писателка, графство Типерари, Ирландия

*

Портмоне, конци и игла, дневник, маркери, фенерче, ключове, много касови бележки, монети – евро и стерлинги, балсам за устни, шофьорска книжка, парфюм, шноли за коса, карта за донорство, писма, сметки, вода, гримове, инхалатор, шишенца за проба на урина, мобилни телефони... Май това е всичко, само не питайте какво има в портмонето ми!
Рия, 35 г., мениджър, Дери, Северна Ирландия

*

Не мога да кажа къде е чантата ми в момента, тъй като успявам да побера всичко в джобовете си... Имам детенце на една година и вече за него пълня чанта с всякакви неща, памперси, кърпички и различни играчки. Носенето на дамска чанта е последната ми грижа!
Бренда, 37 г., медицинска сестра, Северна Ирландия

*

Дамските чанти еволюираха от изящни чантички в големи торби. Затова вътре трудно си намирам нещата, но да видим... Има червило, парфюм, ластици за коса – да, знам, деца, че съм прекалено възрастна за конски опашки, пила за нокти, обложка за паспорт, днешната поща – още неотваряна, защото знам, че има сметки, дъвки, крем за ръце, две гривни, телефон, цигари, две запалки...
Бер, 39 г., майка и общественичка, графство Корк, Ирландия

*

Какво има в чантата ми? Светът и още нещо...
Дора, 53 г., майка на тризнаци, Бразилия

*

В чантата ми е... животът ми.
Лора, 40 г., журналист, графство Дъблин, Ирландия

*

Това не е просто чанта. Това е животоподдържаща система.
Мелиса, 37 г., политически журналист, Вашингтон, САЩ

* * *

Какво знаят жените

за преносимите „животоподдържащи системи“

Чантата трябва да е достатъчно голяма, за да съдържа червило, гримове, четка за коса, мобилен телефон, портмоне, бележник и химикалка, а защо не и лаптоп, ако ви се налага?

Винаги може да си купите и по-голяма сгъваема торба, която да държите в по-малката си чанта и да я използвате при необходимост. Носете я със себе си – не знаете кога ще ви се наложи да пазарувате, да носите обувки, сандвичи...

Чантата трябва да е достатъчно малка, за да се побере на пода на колата ви пред мястото до вас, в кошницата на велосипеда ви, под мишницата ви, когато я стискате в претъпкания автобус.

Трябва да има достатъчно дълга дръжка, за да я метнете през рамо и ръцете ви да са свободни.

* * *

Избирам да се наслаждавам на гардероба си,

да си създам свой собствен стил и да нося това,

в което изглеждам добре.

Прочетете още:

Коментирай