Семейство

Как да намалите страха от посещението при лекаря и зъболекаря

Не давайте празни обещания като „няма да боли“

03.04.2014г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Първите посещения при лекаря и зъболекаря винаги са стрес не само за родителя, а още повече и за детето, особено когато е съвсем малко. А когато с времето детето започва да разбира, че ще ходите при лекар още преди да сте тръгнали, подготовката е много важна, за да премине всичко без страх и плач.

Как да подготвите децата?

Разговаряйте с тях като с големи хора. Опитайте се да обясните защо се налага това посещение, какво да очакват. Децата със сигурност ще започнат да задават въпроси като най-честия е дали ще има инжекция. Понякога е трудно, но не пестете истината, а я представете по подходящ начин. Ако излъжете малките, те ще загубят вяра в думите ви и следващия път няма да ви вярват каквото и да им казвате.

Не давайте празни обещания като „няма да боли обещавам“, защото в момента, в който усети болката, детето отново ще се почувства предадено от вас. Обяснете му, че болката отминава бързо, за секунди.

Всяко дете би искало да има докторски комплект, с който да лекува своите малки пациенти – куклите. Вземете такъв комплект за вашето дете. Играчките приличат досущ на истинските медицински комплекти, с които работят лекарите. Така страхът от посещението също се намалява.

Никога не плашете детето с репликата „ще те заведа при лекарката/зъболекарката, ако не слушаш“. За да накарат децата да слушат родителите често използват подобни заплашителни тактики, които имат обратен ефект. Ако искате детето да не плаче в лекарския кабинет, просто не използвайте доктора като средство за заплаха.

Свързани статии

Създайте положителен образ на лекаря/зъболекаря. Образът, който родителите изграждат за учители, медицински лица и т. н. до голяма степен определя отношението на малките и техните очаквания. Представете лекаря като приятел, а не като враг.

Когато сте в кабинета на лекаря/зъболекаря, останете до детето за подкрепа, но се опитайте да не показвате нервност. Често децата изпитват страх не от лекаря и манипулацията, а от раздялата с родителя.

Когато се налага да посетите медицинско заведение, позволете на детето да вземе със себе си любимата играчка. Така то ще се чувства още по-уверено и спокойно.

Не пропускайте да похвалите детето за героизма след посещението в лекарския кабинет. Заведете го на забавно място, на сладкарница. Така посещенията при лекаря или зъболекаря ще се асоциират винаги с нещо приятно, което се случва след манипулацията или прегледа.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 9 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Цвети ( преди 9 години )