Семейство

Грешки, които допускаме при възпитанието на момчетата

Грешка – Мъжете не готвят и не вършат никаква домакинска работа

18.02.2015г. / 11 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Във възпитанието на момчетата и момичетата със сигурност има много разлики и специфики. Някои родители смятат, че момчетата не бива да бъдат прегръщани, целувани, милвани. Лишавайки ги от ласки, те не мислят за негативните последствия, които могат да възникнат. Къде най-често родителите грешат при възпитанието на техните момчета? Вижте следващите редове.

„Момчетата не плачат“

Нима? Когато вашето момченце е тъжно, наранило се е по време на игра, това ли чува от вас? Това поведение от страна на възрастните в ситуации, в които момчето им е разстроено, води след себе си куп негативни последствия във времето.

По този начин не изграждаме емоционална устойчивост, а страх, разочарование и болка, които в по-късен етап от живота на детето могат да доведат до депресивни състояния и ниско самочувствие.

Много по-добре би било, ако окажете подкрепа, разговаряте, научите вашето момченце да споделя с вас. Татковците също могат да вземат участие, като разкажат как те са се почувствали в подобни ситуации и т. н. Нужна е съпричастност.

Изкуствата и занаятите не са за момчета

Момчетата могат да бъдат много креативни и родителите трябва да насърчават този процес на раждане на идеи.

Не бива да се ограничава тяхното любопитство към изкуства и хобита, които традиционно се смята, че са подходящи за момичета. Това тяхно любопитство може да отключи други дарби и желания, които след време да се окажат и тяхно призвание.

Мъжете не готвят и не вършат никаква домакинска работа

Ако домакинските задължения в едно семейство са твърдо разделени, момчетата растат с идеята, че един ден не е нужно да бъдат част от тях, да са в помощ на своята половинка.

Важно е да бъдете добър модел на подражание и да възпитате в момчетата това, че домакинските задължения са общи и няма фиксирани граници. Ако на вашето момче му харесва да ви помага в приготвянето на храната например, дайте му тази възможност.

Свързани статии

„Не си играй с тези играчки, те са за момичета“

Ако момченцето ви вече посещава детска градина, знаете, че там децата си играят с много и разнообразни играчки. Момиченцата понякога измислят игри с коли, роботи, лего, момченцата играят в детската кухня, понякога проявяват интерес към куклите на момичетата и т. н.

Не бива да забранявате на вашето момче да играе с момичешки играчки, когато е в среда, в която има допир до тях. В един по-късен етап, в който децата са разучили спецификите на играчките, започват сами да отсяват тези, с които им е интересно и приятно. Но този процес не бива да се насилва.

Моделът на отношение към майката

Не бива да пропускаме този важен момент. Бащите са най-добрите примери за синовете си. Ако те не се държат добре с майката на детето им, момчетата със сигурност израстват с погрешна представа за това как един мъж трябва да се държи с една жена. Семейства, в които има насилие, грубо отношение към жената, възпитават агресия в растящите момчета.

Снимка: Thinkstock

Коментирай