Цветя

Фикус Бенджамин

07.11.2007г. / 09 01ч.
Аз жената
Фикус Бенджамин

Родината на това красиво фикусче са Индия, Китай, Югоизточна Азия, Северна Австралия и Филипините.

Името му произхожда от думата benzoin – смолата, получавана от това растение.
Вечнозелено дръвче или храстче, което в природата достига до височина 20 м, а при саксийно отглеждане, при добри грижи, до 4 м. Фикусът има малки листа, с дължина между 5 и 10 см. Крайчето на листата е издължено като капка, защото в природата по този начин по-лесно се оттича водата в периода на мусоните.
Фикусът Бенджамин не понася много ниски температури, през зимата трябва да е 13-15 градуса, а през лятото 15-20 градуса. Светлолюбиво растение, особено пъстролистните форми, но не понася продължително слънчево греене. През горещите дни трябва да се предпазва от силните слънчеви лъчи като се засенчва. При недостатъчна светлина през зимата се образуват слаби изкривени клончета и листата могат да опадат.
Полива се с престояла вода със стайна температура, като се внимава да не се преовлажнява почвата. Пулверизира се често, два-три пъти седмично, тъй като обича високата въздушна влажност.
Пресажда се през пролетта, по-старите растения през две-три години.
Най-лесното размножаване е чрез резници, потопени във вода, докато пуснат коренчета или директно засадени в подходяща почва.
Подхранва се с течна тор за листнодекоративни цветя на 14 дни.
При отглеждането на този фикус е важно правилно да се оформи короната му. От него може да се получи прекрасно щамбово дръвче. При две-три растения засадени в саксията, те могат да се преплетат, за да се получи интересно и красиво стволче. Трябва да се сплитат еднакви на възраст растения, когато достигнат височина около 15 см и след време се врастват в контактната точка. Фиксират се с нишки прежда, които се сменят един път на два месеца, за да не се повреди стволът.
Изящното дръвче е лесно за отглеждане и е подходящо и за дома, и за офиса, като придава неповторим чар и елегантност.

Коментирай
1 rate up comment 1 rate down comment
bet ( преди 11 години )
За окапването на листата ползвам Карате или Данитол -може и двете.Има ги в агро аптеките.Като слагам в пулвелизатора по 10-20 капки за 500 мил.вода и пулвелизирам листата веднъж на 2 седмици до оздравяването им. http://images21.snimka.bg/004358092-big.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Ваня ( преди 11 години )
Това растение е много красиво.Имам шарен Бенджамин.Но ми се струва,че бавно расте.Прекрасен декор за хола и всекидневната:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Александра ( преди 11 години )
За опадането на листата на Вашето фикусче може да има няколко причини- недостатъчно светлина, смяна на местоположението, преполиване. Най-честата причина за окапването на листата, особено през зимата, е подгизването на почвата при по-ниските температури през зимата, от което се получава загниване на корените. Поливането става след напълно изсъхване на горния почвен слой. Опитайте да пресадите растението в лека, рохкава почва,поливайте умерено и пестеливо. Ако сте на парно, често пръскайте листата с престояла 24 часа вода със стайна температура- цветето обича високата въздушна влажност.При пресаждането намалете малко дължината на коренчетата, така те ще се обновят, а и ще се премахне гниенето, ако се е получило такова.Опитайте и успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Теодора ( преди 11 години )
Моят фикус постоянно му окапват листата и на тяхно място не изникват нови.През лятото не го изнасям навън поради тази причина и пак е същото.Моля дайте ми съвет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Александра ( преди 11 години )
Фикусчето може да се заплете, когато има две или три стволчета, посадени едно до друго в саксията. Ако са две стволчета се заплита като камшик, а ако са три като плитка. При израстване се заплита веднага, дори и с един оборот. Плитката се държи от листата, като трябва да е доколкото е възможно по-стегната. Стволчето може да се повреди, но важното е да не се счупи, ако се е напукала кората, измива се с топла вода от млечния сок и ще зарастне. За да не се разплита плитката от преплетени стволчета, плътно се обмотава с нишки прежда (фиксира се), а не с тел или твърда нишка, защото ще се врастне в растението и ще повреди стволчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26 rate up comment 1 rate down comment
нели ( преди 11 години )
Имам фикус бенджамин,даже са 2 и са много хубави и лесно се гледат.От време на време трябва да се завъртат ,да не се изкривяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2 rate up comment 2 rate down comment
Добрина ( преди 11 години )
Как става фиксирането с нишки прежда?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар