Цветя

Мъката на художника

20.02.2008г. / 10 43ч.
Вергиния Генова
Мъката на художника

Аспарагусът (плумозус) или както го наричат по народному хората (мъката на художника) е много свежо многогодишно вечнозелено растение. Той е един от тристата разновидности на аспарагуса и е най-популярният от тях, който се отглежда при домашни условия у нас. Роднините му се срещат най-много в Африка и Азия, както и в субтропическите гори на Южна Америка.

Всеки, който си има в къщи такъв вид аспарагус ще потвърди, че той не е капризно растение. Единственото, за което трябва да се следи е поддържането на умерено влажна почва. Да се полива с вода, която е престояла поне един ден и има стайна температура. А през летните месеци да се внимава да не се пресуши и да не се оставя на пряка слънчева светлина. Цъфти с малки нежни бели цветчета.

Аспарагусът обича добре наторена почва и свеж въздух. През периода на растежа пролетно летните месеци е добре температурата да бъде около 20 градуса, а през зимата около 10.

Обикновено се засажда от коренчета. Разделяме старото растение на няколко различни корена, размесваме с тор и рохкава пръст и даваме шанс и свобода за развитието на буйните гриви на няколко нови аспарагуса. Разбира се може да се захване от семена, но за това се изисква много повече време и търпение.

Градинарите препоръчват да се пресажда на всеки 4 години, но пък дори да не спазваме тези предписания ще ни се наложи от време на време да го пресаждаме, защото, за няколко години саксията ще му отеснее.

Всяка пролет е добре да се подрязват старите, изсъхнали и застарели клонки, за да се даде простор на растението да развие нови свежи клончета. Те бързо израстват и могат да достигнат дори до 3-4 м. Затова е хубаво саксията с аспарагуса да се качи на по-високо място, откъдето зелената му грива може да пада спокойно надолу. Ако аспарагусът е болен или страда от липса на влага, то игличките му от свежо зелени придобиват жълто кафяв цвят и почват да се ронят. Определено това са сълзите на аспарагуса по неговата хубава и буйна зелена премяна.

През лятото аспарагусът спокойно може да се отглежда в градината или на балкона, стига да не е подложен пряко на изгарящите слънчеви лъчи. Така той ще ви радва и ще разкрасява ежедневието ви. Може дори да ви вдъхнови да го нарисувате, да аранжирате букети с него или просто да отморявате очите си, гледайки го и мечтаейки за почивка. В този аспект е много подходящо офисно цвете – зеленото кътче за вашия поглед. Свежият облак зеленина. Един поглед и ще сте далече, далече от градската суета.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Lilia ( преди 11 години )
Аз също гледам аспарагус, пресажда се през 2-3 години, защото саксията му става тясна. Цялата се напълва с грудки, които са много нежни и трябва да се внимава да имат избило клонче. Засаждате няколко в широка голяма саксия в богата почва и поливате по-малко. когато избуее поливате всеки ден, аспарагусът обича водата. Ако е на тераса много обича да го къпете, дарява Ви с малки бели много нежни цветчета и зеленина в изобилие, един зелен пух, който радва окото, а можете да използвате и за аранжиране на *** цвят.още през февруари поставете на по светло място и изрежете всички стари клончета до дъно, поливайте редовно и през март вече ще имате добре оформена корона. През лятото също може да подрязвате всяко клонче, което не Ви харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Биби ( преди 11 години )
Аз също имам, от скоро. Незнам как се полива, в магазина ми казаха, че трябва постоянно да е влажно. Обаче то отгоре може да е сухо, а назолу влажно. Как да разбера кога трябва да го полея и колко често в седмицата за го поливам???Моля да ми отговорите на е-mail адреса ми. Той е alexa_91***abv.bg Благодаря предварително.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Надя ( преди 11 години )
Дадоха ми семена. Посях ги в саксията с трилистника на терасата. Дали ще поникнат? Не знам дали не трябваше да ги сложа в малка саксийка отделно и вътре, но засега ги оставих на около 3 см. вътре в почвата на онази саксия. Надявам се да се радвам на аспарагуса отново, тъй като имах такова цвете преди много години...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
DIMITRINA ( преди 11 години )
BLAGODARJ ZA SAVETITE.IMAM CVETETO NO RASTE BAVNO.4REZ TEZI SAVETI 6TE SE POSTARAJ DA SE 4UVSTVA PO DOBRE
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
ккс ( преди 11 години )
ИМАМ В ОФИСА МЪКАТА НА ХУДОЖНИКА=МНОГО ДОБРЕ ВЪРВИ-ЗАПАДНО ИЗЛОЖЕНИЕВСЕКИ ДЕН Я ПУЛВЕЛИЗИРАМ И 2 ПЪТИ СЕДМИЧНО ПОЛИВАМ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Вержи ( преди 11 години )
Когато игличките започват да стават жълто кафяви значи, че цветето най-вероятно боледува. Може би започва да изсъхва. Тогава най-добре да го подхраним с течна тор и да му променим режима на поливане. Веднъж пожълтели игличките няма да се съживят, а ще започнат да падат, затова поразените клонки е добре да се изрежат и да започнем да се грижим по-добре за растението, за да не изсъхне съвсем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
буба ( преди 11 години )
Много добра статия.Благодаря за съветите.Само дето не разбрах,когато игличките започват да стават жълто кафяви какво трябва да се направи?Имам цветето от началото на декември 2007г и е мъничко но много красиво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар