Интимно

Емоционални и ментални ползи от секса

Как сексът влияе на психиката?

16.07.2014г. / 12 20ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Сексът не е ограничен просто в един физически акт, който доставя наслада на тялото. Той е много повече от това. Сексът има редица здравословни ползи за съзнанието, емоциите, изобщо менталното здраве на човека.

Как сексът влияе на психиката?

Намалява стреса

Проучванията показват, че има многобройни начини за естествено редуциране на стреса и напрежението в организма. Сексът е един от тях. Едно такова проучване, свързано с тази тематика установи, че хората, които правят секс поне 2 пъти седмично в продължение на няколко седмици са имали по-ниски нива на стрес хормони в организма.

При полов акт се отделят ендорфини и хормонът окситоцин, които директно атакуват хормоните на стреса и подобряват здравето на организма, както и настроението.

Увеличава самочувствието

Сексът и интимността са директно свързани със самочувствието. Ако сексът е израз и на любов между двама души (не просто физическо изживяване), тогава самочувствието се увеличава многократно, защото партньорите знаят, че са харесвани и взаимно обичани и желани.

Свързани статии

Действа като естествен антидепресант

Сексът има и свойства на природен антидепресант именно заради неговите успокояващи и релаксиращи механизми. Освобождаването на ендорфини в мозъка помага в борбата с депресията и дори намалява болката.

Засилва интимността с партньора

Хората, които правят секс редовно, имат по-здрава емоционална връзка, по-близки са и са склонни да споделят повече. Хормонът окситоцин е наречен още хормон на любовта. Той е в основата на желанието за споделяне, дълбока интимност и доверие между партньорите. Освен това по-добрата интимна връзка води и до по-добър секс, така че всичко е взаимносвързано.

Подобрява настроението

Ендорфините спомагат за подобряване на настроението. Когато правите секс, тези хормони естествено повишават нивата си в кръвта като по този начин настроението ви и емоционалният заряд остават високи за по-дълго.

Коментирай
3 rate up comment 2 rate down comment
... ( преди 9 години )
to kato se po4ne po kniga,,,ZNA4I NIAMA NI6TO V OSNOVATA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар