Интимно

Митове за добрата връзка

В какви заблуди живеем?

13.07.2014г. / 13 45ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Съществуват много предразсъдъци и митове по отношение на връзките и брака. За съжаление, много често се случва така, че те стават причина за провал в отношенията.

Когато си мислите, че връзката ви трябва да протече по определен начин, имате точна представа или идеал за това какви искате да са взаимоотношенията ви, но в действителност нещата не се случат така, неусетно отношенията ви започват да се разяждат.

Ето защо е от решаващо значение да не се доверявате и да не следвате митовете, които се ширят по отношение на връзките. Вижте най-изненадващите предразсъдъци, на които никога да не обръщате внимание!

Мит № 1 – Добрата връзка няма нужда от поддръжка!

Тоест ако отношенията ви са прекрасни и идилични, няма нужда да подклаждате огъня, да правите жестове, да правите компромиси, да угаждате – изобщо да се стараете.

Фактът е, че дори най-силните и стабилни взаимоотношения имат нужда от поддръжка и упорита работа. Не разчитайте на това, че щом нямате проблеми сега, значи няма да се появят никога! Дори и добрите взаимоотношения имат нужда от полагане на усилия и старание за запазването им.

Мит № 2 – Ако партньорите се обичат истински, те знаят нуждите и предпочитанията на другите!

Изобщо не е задължително! Никой не е длъжен да може да чете мисли. Ако разчитате на това схващане, можете да очаквате сблъсъци рано или късно. Комуникацията е задължителна във всички аспекти на връзката.

Мит № 3 – Ако сте наистина влюбени, страстта никога няма да изчезне!

Благодарение на романтичните филми и романи този мит се е загнездил дълбоко в умовете на мнозина, което им пречи да приемат тривиалната истина. Страстта преминава наистина с времето, няма да е същото цял живот (ако приемем, че сте открили човека на живота си).

Но бъдете щастливи, защото остава нещо много по-ценно – любовта, подкрепата, нежността и емоционалната интимност.

Свързани статии

Мит № 4 – Ако имате деца, те ще подсилят брака или отношенията ви!

Проучванията показват, че щастието във връзката намалява с всяко следващо дете. Това не означава, че ще започнете да се обичате по-малко и че ще свържете живота си единствено с децата.

Но предизвикателствата, които наличието на деца предполага определено ще променят и усложнят отношенията.

Мит № 5 – Ревността е знак за истинска любов и грижа.

Нищо подобно, ревността е знак за несигурност и параноя. Ако сте уверени в себе си, няма да получавате изблици на ревност нито да предизвиквате такива у партньора си. Не бива да се бърка ревността с грижа. Тя е по-скоро властническо чувство, приличащо на териториалното поведение при животните, отколкото желание за грижа и закрила към другия.

Мит № 6 – караниците ще съсипят връзката ви!

В действителност, онова, което разрушава отношенията не е самата караница, а неспособността за изход от ситуацията и решаване на проблема. Ако липсва истинска градивна комуникация, нещата няма да се оправят.

Но ако в споровете се раждат желанието и начинът за преодоляване на проблемите, то в него няма нищо лошо!

Мит № 7 – За да може връзката да върви гладко, трябва другият партньор да се промени!

Промяната не е истинска, ако е провокирана насила. Ако един човек иска да се промени, ще го направи от само себе си, не защото някой го кара непрекъснато. Истината е, че размишлявайки можем да станем много по-добри партньори, а не натяквайки си негативни страни от характера на другия.

Естествената реакция на отсрещния човек е да се съпротивлява срещу стремежа към насилствена промяна. Тя трябва да е осъзната.

Коментирай