Интимно

Аз и бившият: война или приятелство

Можем ли да запазим добри отношения, дори и след раздяла

20.04.2017г. / 11 01ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Често мисълта за топлите отношения между две бивши гаджета ни се струва странна. Сякаш неписаните закони на любовта ни повеляват да отлъчим завинаги партньора си след раздялата.

Редно ли е обаче да скъсаме нишката на разбирателството и да спрем всякакъв контакт с човека, с когото сме прекарали едни от най-хубавите си моменти? Дали в действителност добрите отношения с бившия са само мит, който на теория звучи добре, но на практика е невъзможен?

Сложни са човешките взаимоотношения“ – е казал някой някога преди и може би е бил изправен именно пред разшифроването на случващото се между мъжа и жената след раздялата. Всъщност, приятелство би могло да съществува, но то зависи от няколко фактора.

Ще ви представим критериите, които определят отношенията с бившия ви партньор. Те са насочени предимно към дамите, които ще преценят сами доколко е подходящо да останат близки с ексгаджето.

1. Краят на връзката

От особено значение са причините за края на връзката. Изневярата или лошото поведение от страна на мъжа, например, няма как да ви накарат да искате човека отново до себе си по един или друг начин. За разлика от това обаче, ако любовта между вас е просто избледняла, то вероятността да поддържате чисто приятелски контакт после, е огромна.

2. Наранената страна

Важно е и да се уточни дали след раздялата вие сте наранената половинка. Често омразата, която изпитвате първоначално, се преобразува в безразличие, а както знаем, безразличният за нас човек не е най-желаната компания. Ако пък страдащото лице не сте вие, то тогава е хубаво да поддържате някакъв контакт с бившия, в знак на подкрепа и като проява на благородство.

3. Имате ли още чувства?

Факторът, оказващ най-голямо влияние за бъдещите взаимоотношения с ексгаджето, е дали все още таите надежди за подновяване на връзката. От полза е да споделите истината пред самата себе си.

Ако все още мислите за него, не бива да симулирате, че сте негов приятел. В съзнанието ви непрестанно ще изплуват спомени от щастливите мигове, които ще се опитат да нахлуят в настоящето ви и ще ви попречат да продължите напред. Не се принизявайте до позицията „дружка“, когато искате да сте неговата половинка!

4. Привлича ли ви още?

Сексуалното привличане е нормално, като се има предвид, че сте били с този човек неведнъж. Ала ако то надделява над здравия разум, то трябва да сте наясно, че чисто приятелските отношения между двама ви биха били химера.

5. Мисълта за него – рядкост или ежедневие?

Свързани статии

Хващате ли се да мислите често за бившия ви партньор? В моментите, когато съзнанието ви е заето от мислите за него, е необходимо да се запитате дали сте готова да имате контакт с въпросния човек. Непрестанната грижа или пък честата ревност са показатели за търсена от вас близост, но не такава, каквато приятелството предполага.

Отговорите, които ще дадете, трябва да са на базата на честността. Именно те ще ви покажат по кой път да поемете. Макар и да изглежда невъзможно на пръв поглед, дружбата между бившите партньори все пак е постижима. Митът обаче се превръща в реалност, едва когато интимните чувства са затворена страница от книгата на любовта!

Автор: Доротея Цветанова, стажант в Az-jenata.bg

Коментирай
4 rate up comment 0 rate down comment
един от многото ( преди 6 години )
Не трябва ли да си зададем въпроса, дали миналото ни има място в настоящето ни и дали същото това минало може да превърне и настоящето ни в минало, заради контакти пък били и те приятелски с някой , с който сме затворили страницата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар