Меню

17 вкусни рецепти за вашата коледна приказка

5 декември 2012 | 13:20 | Аз жената
Добави в любими
17 вкусни рецепти за вашата коледна приказка

Приготвяне

Като специален акцент за традиционния панаир на книгата „Ентусиаст“ издава „Малка книжка за Коледа“ от Ирина Катеринска, която живее в Германия. Авторката и съпругът й Димитър превръщат своето хоби в книжка, която докосва всички сетива. Димитър е фотограф, а Ирина обожава да пече сладкиши. По професия тя е журналист и думите са другата й страст, която с годините става все по-силна. Никога не се уморява да търси пълнокръвни изречения, защото вярва, че думите предлагат безброй много интересни комбинации, които само чакат да бъдат намерени. Както и вкусните ястия. Смесването, разбъркването, топенето на шоколад и карамел, опияняването на сушени плодове, поръсването на пармезан върху домашно приготвена паста и месенето на хляб са занимания, които носят не по-малко удоволствие от добре написаните текстове.

Идеята за книжката възниква спонтанно по инициатива на Димитър. Той е основният дегустатор и почитател на кулинарните вълшебства сътворени от неговата съпруга. Авторката обича да споделя нещата, които приготвя и иска те да достигнат до повече хора. Смята, че е нечестно само двамата със съпруга й да хрупат вкусните домашни меденки, които освен всичко останало са и лесни за приготвяне.

Рецептите са 17, защото това е едно от любимите числа на артистичното семейство. Сред тях са някои от най-любимите им вкуснотии, които приготвят от години, а други се „раждат“, покрай мислите за подправки, кафява захар и мед. И така, в слънчевите следобеди на октомври в техния дом зазвучават коледни песни и се носи мирис на зима с канела. Всички рецепти в книжката са изпитани от авторката и гарантират чудесен вкус и качество. В някои вечери тя изпича по 12 тави с различни видове сладки и заспива на стола с лице, изцапано с брашно и шоколад, а Димитър снима до 2 ч. през нощта, докато се получи идеалният кадър.

Рецептите от книжката имат вкус на добро настроение, което хрупа в ъгълчето на любимите маслени сладки, сочно е като сърцевината на коледния кейк и ароматно като лозовите сармички със стафиди и кедрови ядки. И именно него авторката препоръчва да опитат всички онези, които ще си приготвят нещо от „Малка книжка за Коледа“.

Книжката може да се намери с отстъпка на щанда на издателство „Ентусиаст“ по време на Коледния панаир на книгата, който ще се проведе от 4 до 9 декември в НДК. Най-голямото изложение в България отваря врати за XXXI път и събира голяма част от българските издателства на едно място. За трета поредна година „Ентусиаст“ участва в панаира и с нетърпение очаква срещите със своите читатели. Специално за случая издателството е подготвило нови хитови заглавия и много приятни изненади – 20 % отстъпка за всички книги, а за всяка направена покупка ще има подарък – книжка с детски приказки. Освен това, само на панаира читателите ще могат да си закупят комплекти от специално подбрани заглавия от каталога на „Ентусиаст“ с 25% отстъпка.

Другите нови очаквани заглавия са – „Газпром. Зловещата империя“ – от нашумелия в България немски разследващ журналист Юрген Рот, автобиографията на 43-ия президент на САЩ Джордж Буш – младши „Важни решения“, втората книга от хитовата поредица „Тайни и мечти“ от Ана Годбърсън „Обречена красота“, както и вечната класика, която не се нуждае от представяне – „Гордост и предразсъдъци“ от Джейн Остин. Разбира се, не са забравени и децата. За тях е новата история от Роалд Дал – „Дани – шампион на света“, както и още 10 от другите детски заглавия на любимия им разказвач.

По време на панаира на книгата издателство „Ентусиаст“ ще откриете на щанд № 313, разположен на третия етаж на НДК. Там ще можете да се насладите на уникалния и стилен дизайн на щанда, да разгледате голямото разнообразие от нови заглавия и да поговорите с екипа на издателството за хубави книги.

Интервю с Ирина Катеринска:

Кое е любимото коледно ястие във вашия дом?

Най-любимият ни вкус е комбинацията от гъст боб, къкрил цял ден на печката и топла содена питка – случва се нещо успокояващо и утешително, когато се срещнат, което те кара да бъдеш смирен. А по време на сладката коледна закуска у дома, на най-голяма почит са щоленът и меденките.

Трябва ли да си добър кулинар, за да се престрашиш да експериментираш в кухнята?

Смелостта няма нищо общо с престрашаването да експериментираш. За него са нужни голяма доза желание да задоволиш търсенията на небцето си и да отдаваш дължимото на удоволствието. Да си представяш какво биха си казали патладжанът и чесънът с пълнозърнестата паста или пък меласата и черният пипер с брашното. За да експериментира в кухнята, на човек му е нужно просто да обича да си похапва вкусно и да обърне гръб на страха от печката поне веднъж. След това всичко си идва на мястото.

Коя е най-важната съставка, за да стане едно ястие вкусно?

Дълбока тенджера, пълна с любопитство. И хубаво масло.

Съпругът ти споделя ли хобито ти – готвене – или е само дегустатор?

Димитър е изключително покорен дегустатор, прекрасен фотограф, който изпълнява всичките ми желания и идеи и най-вече отговорен спасител, ако нещо по време на готвенето се обърква. Не знам как, но винаги успява да оправи ситуацията, особено в моментите, когато по пода и в косата ми има повече брашно, отколкото на кухненската маса.

Важна ли е украсата на масата, за да ни е по-вкусно ястието?

Лично за мен – не. Ако нещо е вкусно и апетитно приготвено, то ще бъде такова дори и да се хапва на крак, на стара дървена маса под шарена сянка или в хубав ресторант с колосани салфетки и кристални чаши.

И накрая – какво би казала на хората, които ще готвят по твоята книга?

Че се надявам кухните им да се напълнят с всичкото празнично, хрупкаво, весело и ароматно удоволствие, с което съм приготвила всяка една рецепта.

На книжния пазар от 4 декември 2012 г.
Обем: 22 стр. + 18 стр. цветни фотографии
Фотографии: Димитър Катерински
Корица: мека с маншети, формат: 14,8 x 21 см
Издателство: „Ентусиаст“
ISBN: 978-619-164-021-8
Корична цена: 9 лв.

Прочетете още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай