Меню

Великденски обреден хляб

19 май 2013 | 14:00 | Аз жената
Добави в любими
500 г пресято брашно,
1 пакетче суха мая,
1 ч. л. захар,
1 ч. л. сол,
50 г разтопено масло,
100 мл прясно мляко,
200 мл хладка вода

Продукти
Приготвяне

В купа пресяваме брашното и добавяме сухата мая, солта и захарта, разбъркваме хубаво сухата смес и правим кладенче. В него изливаме разтопеното масло, млякото и водата и бавно объркваме, докато се получи топка. Измесваме хубаво тестото, трябва да бъде меко и еластично и го оставяме да втаса, докато удвои обема си. След това отново го измесваме и го разточваме на кора за тава около 28 см. Оставяме отново да втаса.

През това време си приготвяме обикновено тесто от 1 ч. ч. вода и толкова брашно, от което да оформим елементите – четири фитила, които обикалят яйцата и чисто поле, в което се поставя печата от прусурника.

Прусурника/просфорника е дървен печат за обредни хлябове. В сравнително голяма част от страната те са много разпространени и всяка християнска къща има своя просфорник, който се съхранява в домашния иконостас редом до иконата – покровителка на дома. С него се извършва „претворяването“ на хляба в тялото Христово. След като се завърши оформлението на хляба се поставя в загрята фурна на 200 градуса и се пече около 10 минути. След това фурната се намалява на 180 градуса и се пече още около половин час. След като се изпече се изважда от фурната, напръсква се с вода и се завива да си обиколи нивката, както се казва.

Рецептата е на Валя Михайлова Иванова, участва в конкурса „Най-вкусните великденски рецепти“

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай