Тази запеканка я правя винаги на Великден, тъй като синът ми не ще и да чуе за месо, а само яйца не става да яде... Ние сме си малко по-месоядни със съпруга ми, но за гарнитура е чудесно.
Продукти: 
1 кг сварени картофи 
6 сварени яйца 
около 100 г масло 
1ч. л. с връх брашно 
1 чаша кисело мляко 
1 ч. ч. вода 
сол, сокът от половин лимон и галета 
Приготвяне: 
Разтопяваме част от маслото и запържваме в него галетата. Картофите се намачкват и се овкусяват със сол и подправки, в намачканите картофи изсипваме част от стопеното масло и запържената в него галета. Яйцата нарязваме на дължина и ги нареждаме със жълтъка надолу в омазнена и поръсена обилно с галета тава, отгоре изсипваме картофите и заливаме със остатъка от запърженото масло и галетата. 
Запичаме около 30 минути или докато се зачерви отгоре. След като е готово обръщаме тавата с дъното нагоре върху поднос. 
Заливка: Запържваме останалото масло, прибавяме брашното, като бъркаме постоянно на много слаб огън, добавяме киселото мляко и водата, малко сол и изстискания лимонов сок. Заливаме рулото и е готово за сервиране. 
Аз го заливам само до половината, защото на мъжа ми не му харесвал сосът – но ние със синът ми го обожаваме. 
* * *
 Запеканка с шунка и картофи 
 Пъстра зеленчукова запеканка с броколи 
 Вегетарианска запеканка 
 Зелена запеканка