За дома

Хляб без консерванти, правен вкъщи

21.02.2011г. / 12 59ч.
Вергиния Генова
Хляб без консерванти, правен вкъщи

Не ви харесва вида на хляба, който купувате от магазина? Притеснявате се какво точно слагат в него? Ужасявате се от консервантите? Не ви е вкусен?

В крайна сметка като не ни предлагат качествен продукт, може да се ориентираме към заместители.>

Решението е... в стила – като няма хляб, яжте пасти.

Или по-практичното – месете си хляб сами.

В днешно време вече е напълно възможно хем да омесиш топъл хляб, хем да работиш на две три работи, пък и да въртиш и къщната работа.

Естествено, отново, хората от Изтока мислят за нас. Японците са изобретили хлебопекарната още през 80-те години на XX век.

Днес вече и у нас може да се купи хлебопекарна дори под 100 лева.

Хлебопекарните са невероятно удобство, особено за по-многочленните семейства. Знаете, че хлябът без консерванти и опаковка може да изтрае един, най-много два дни. Имайки предвид това, можем да преценим кога и колко хляб да изпечем.

Когато сами приготвяме хляб вече знаем какво слагаме в него. И най-важното, с което трябва да се запасим е качествено брашно, според нашия вкус и разбира се мая.

Хлебопекарните са удобни за хора на различни видове диети, именно защото знаят какво и в какви количества консумират.

Използвайки хлебопекарна, от нас се изисква само да сложим продуктите в машината и да натиснем копчето. Всичко друго машината прави сама.

В зависимост от програмата може да се правят различни видове хляб:

бял, пълнозърнест, козунак, кекс, багети или тесто за пица или мекици, с една дума каквото ви хрумне.

Без проблем може да се добавят слънчогледови, тиквени семки, мак, сушени плодове или други, според вашия вкус и желание.

Някои машини имат опция дори да варят мармалад.

Всяка машина си върви с книжка – за пропорциите на съставките, както и за различните видове програми. А след това всеки сам експериментира и открива най-добрите рецепти за своя хляб. В Интернет може да намерите всевъзможни рецепти за домашно приготвяне на хляб.

Някои от хлебопекарните могат да ти докарат по-бяла или по-тъмна коричка на хляба, както и да запазват топлината 1 час, след като програмата е приключила.

С една дума това значи, че вечер можем да заредим машината с желаните съставки, да нагласим кога да започне да работи и да си легнем да спим.

Сутринта само трябва да отворим хлебопекарната, да извадим хляба и да го сложим на масата. Закуската е готова!

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
li239 ( преди 10 години )
0 rate up comment 0 rate down comment
Ina ( преди 11 години )
Който има време да меси - да меси. Аз нямам нищо против съдомиялни, хлебопекарни, кафеварки, микровълнови и други такива удобни технически чудеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Виолет ( преди 11 години )
Този материал ми прозвуча повече като реклама на хлебопекарна. Смея да твърдя, че най-вкусен и здравословен си остава ръчно омесеният хляб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Мария С. ( преди 11 години )
Може ли някой да ми каже защо понякога моя хляб става един клисав такъв недопечен, дали нещо е некачествена машината или е от брашното например? Случвало ли ви се е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар