За дома

Как да отглеждаме растението свекървин език?

Има дълги, остри и токсични листа

04.07.2013г. / 16 55ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Стайните растения, както добре знаем, изискват постоянни грижи. Едни са по-капризни, а други се отглеждат лесно и ни радват с красотата си. Добре е във всяка стая или кабинет да има по една саксия с цвете, не само защото ще ни зареди с позитивна енергия, но и защото помага да се пречиства въздухът.

Свързани статии

Много от нас са чували какви ли не странни имена на растения, но не всички от нас вероятно знаят, че има и такова, което свързваме със свекървата. Представяме ви красивото стайно растение свекървин език или сансевиериа. Казват, че закачливото име свекървин език идва от формата и дължината на листата на растението. Някои дори го наричат змийско цвете, меч или дяволски език.

Освен това листата му са леко токсични и отровни, което може да предизвика подуване на езика и лигавицата, а също така са и с много остри връхчета. Различават се няколко вида.

Единият вид е с дължина на листата от 50 до 70 см, а другият е с дължина на листата около 10 см. Цветовете са зелени с жълт нюанс. То се отглежда изключително лесно, защото може да оцелее при почти всякакви условия. Поради лесното си отглеждане свекървиният език е предпочитан за начинаещите в отглеждането на цветя.

Как да се грижим за него?

Трябва да бъдете пестеливи с водата, защото преполиването може да доведе до загниване. Пазете го от ниски температури и внимавайте с листата му. Това растение расте бавно и рядко се влияе от насекоми. Ако сте решили да го засадите в градина на открито, трябва да знаете, че то е подходящо за региони с малки количества на валежите.

Обича директна слънчева светлина, но се развива добре и при умерена или на сянка. Не бива да бъде изложено срещу климатична вентилационна система, както и на студени зимни течения.

Ако имате възможност през топлите месеци изнасяйте саксията с цветето на открито под верандата, а есента и зимата го прибирайте в дома.

Лятото може да го размножите, като листата се отрязват напречно и се поставят на плитко в сандъче с пясък или в съд с вода. Те трябва да бъдат с дължина около 10 см. Около месец е необходимо, за да се покажат коренчетата и тогава го засаждаме в саксия с почва и малко пясък.

Това растение, което е характерно за Африка и Индия, помага да се пречисти въздуха в помещението, в което е поставено. Изисква малко грижи и можем да му се радваме дълги години. А защо и да не го поднесем като подарък на свекървата? :)

Коментирай