Зелено

Бергения – без капризи и претенции

Как да отглеждаме бергенията?

24.03.2016г. / 11 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Бергенията е много красиво цветно растящо растение. Тя е изключително непретенциозна и вирее дори при екстремни условия. Бергенията цъфти в розови, бели и червени цветове. Те се организират в богати съцветия.

Родината на бергенията е Средна Азия. Среща се както в планинските райони на Сибир, така и в равнинните местности, където температурите са по-благоприятни. У нас също расте много добре. Отглежда се лесно и затова е често предпочитано от любителите градинари.

Местоположение и светлина

Най-подходящото място за бергенията е добре осветеното. Тя обаче не обича директно изложение на слънчева светлина. Затова избирайте леко засенчените первази, полусянката или непряката, но обилна светлина. Подходящо е източното или западното изложение.

Температура

Бергенията не е претенциозна към топлина. Вирее както на студове, така и на горещини. Оптималната температура, разбира се, е умерената.

Поливане

Поливането е умерено. Бергенията не понася преполиването, затова внимавайте да не прекалите. Поливайте всеки ден с умерено количество престояла вода.

Почва

Почвата трябва да е много добре пропусклива, за да не задържа вода. Бергенията не обича влагата, затова и почвата трябва да се оттича много добре. Подходящата почвена смес е обикновената градинска пръст с леко алкална реакция.

Почвата трябва да се наторява от време на време, защото бергенията има нужда от минерални хранителни вещества.

Свързани статии

Размножаване

Размножаването на бергенията става чрез семена или чрез разделяне на коренищата. Методът чрез семена е доста по-труден от разделянето, тъй като захващането им е много взискателно.

Разделянето е лесно дори за любителите градинари. Прави се през есента. Разделената туфа се засажда в обогатена почва и в по-широка саксия. Пресаждане на възрастните растения не се налага.

Снимки: Wikimedia Commons

Коментирай