Здраве и красота

Най-честите причини, които водят до депресия

Травма от детските години

20.11.2013г. / 17 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Депресията е състояние, което може да засегне всеки и по всяко време. Има рискови фактори, които могат да бъдат причина за нейната поява. Според учени средната възраст на поява на депресия е 20-те години. Често децата, юношите и възрастните хора са едни от най-уязвимите групи.

Според световната здравна организация до 2020 година депресията може да заеме второ място сред най-тежките заболявания. Смята се, че една от всеки четири жени и един от всеки десет мъже страдат от депресия. Депресията засяга по-често градското население, отколкото това, което е в провинцията. Вижте кои са най-честите фактори, които могат да доведат до депресия.

Травма от детските години

Загубата на родител през ранната детска възраст или пубертета. Физическо и емоционално насилие, пренебрегване на детето от страна на родителите, сексуално насилие са все фактори, които освен, че могат да доведат в детска възраст до депресия, могат да отключат и такава в по-късен етап от живота на човек.

Стрес

Всички отрицателни събития като развод, загуба на близък човек, загуба на работното място могат да доведат до депресивни състояния. В такива моменти, хората изложени на стрес, често нямат подкрепата на близки и приятели. Това поставя в една социална изолация страдащия.

Алкохол

Депресията и алкохолизмът често вървят заедно, както хранителните разстройства и депресията.

Свързани статии

Семейно положение

Според специалисти най-високи нива на депресия се наблюдават при разведените или тези, които са разделени с партньорите си. Депресиите са най-редки сред семейните или живеещите на семейни начала. Самотно живеещите хора често се чувстват изолирани и нещастни.

Физическо заболяване

Здравословните проблеми често са съпроводени от депресия. Има определени заболявания, които могат да я отключат като проблеми с щитовидната жлеза, хормонален дисбаланс, хронични вирусни инфекции, рак и други.

Медикаменти

Много медикаменти могат да доведат до депресивни състояния. Най-често това са успокоителни или някои обезболяващи.

Коментирай