Здраве и красота

Студова алергия – алергия към ниски температури

Как да разпознаете симптомите на студовата алергия?

07.01.2014г. / 13 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

Зимата е сезон, за който са характерни не само настинка, грип и обострянето на някои хронични болести, но и време, в което при някои хора се проявява студова алергия.

Алергията към ниските температури е сериозен проблем, който причинява зачервяване, сърбеж, подуване, обриви по кожата при излагане на ниски температури или при контакт със студена вода.

Хората, които страдат от този вид алергия е добре до колкото е възможно да избягват излагането на студ, както и контакта със студена вода. Потапянето в студена вода е една от най-честите причини за остра реакция по тялото, което може да доведе до загуба на съзнанието, шок, дори смърт.

Как да разпознаете симптомите на студовата алергия?

Симптомите на това неразположение могат да бъдат разпознати след излагане на внезапен спад на температурата на въздуха или при контакт със студена вода. Голяма част от алергичните симптоми се проявяват при излагане на около 4 градуса по Целзий, както излагането на влажни и ветровити условия.

Обърнете внимание, ако:

Имате по кожата си зачервени, сърбящи обриви в тези части на тялото, които са изложени на студ (това най-често са лицето и ръцете) подуване на ръцете при контакт със студен въздух, студена вода или ако държите студени предмети.

Подуване на устните при приемане на студени напитки и храна.

Рядко, но се случва да има оток на гърлото и езика.

Втрисане, подуване на крайниците.

Разраняване на кожата при контакт със студен въздух.

По-тежките реакции обикновено се проявяват при контакт на кожата със студена вода например. В тези моменти тялото ви отделя хистамин и други имунни вещества, което причинява спад на кръвното налягане и това може да доведе до загуба на съзнание.

Тежестта на симптомите на студовата алергия са различни при всеки пациент. При някои тя е много вероятно да отшуми, докато при други се проявява всеки сезон.

Свързани статии

Кои са изложени на риск?

Студовата алергия може да се прояви във всяка една възраст. Понякога може да се прояви, ако имате някакво наследствено заболяване, например фамилен студов автоинфламаторен синдром. Това състояние причинява болезнена уртикария и грипоподобни симптоми след излагане на студ.

Студовата алергия може да бъде в следствие на претърпяна вирусна инфекция. Има и вторична студова алергия, появила се в следствие на здравословни проблеми като ревматоиден артрит, хепатит или рак.

Обикновено при студова алергия се назначават медикаменти, които могат да облекчават или да предотвратят неразположенията. Лечението включва и избягването излагането на студ и резки промени в температурите. За да намалите риска от появата на тази алергия, приемайте повече витамини, обличайте се топло, избягвайте контакта със студени напитки, храни, студена вода. По възможност по-малко се излагайте на студеното време и винаги защитавайте добре кожата на ръцете си като поставяте топли ръкавици.

Коментирай