Здраве и красота

6 от най-вредните храни, които трябва да избягвате

Повишават риска от различни болести

30.01.2014г. / 10 50ч.
Илияна Николова
Снимка: sxc.hu

Снимка: sxc.hu

Несъмнено храните, които са вредни, са и вкусни и много хора не могат да им устоят. Пърженото, пушеното, свръхсладкото, месните деликатеси, газираните напитки – толкова е трудно да ги откажем, че си измисляме всякакви извинения, само и само да хапнем още малко например от любимия бекон.

Кои са най-вредните за консумация храни, които трябва да си наложим поне да избягваме, ако не успеем напълно да ги изключим от менюто си, ще видите в следващите редове!

Газирани напитки

Те са едни от най-мощните калорийни бомби, създадени изкуствено от човека. Изпиването на една чаша газирана напитка е все едно да изпиете 300 мл втечнени захарни бонбони. Течните захари се абсорбират много по-бързо от организма и рязко повишават нивата на кръвната захар. Изкуствените глюкозо-фруктозни сиропи, изкуствените оцветители, консервантите и всички онези вредни вещества в газираните напитки могат да предизвикат сериозни колебания в нормалната работа на организма.

Изкуствени подсладители

Изкуствените заместители на захарта станаха много популярни с разрастването на хранително-вкусовата индустрия, все по-нарастващия брой заболели от диабет и производството на диетични продукти. Тези продукти съдържат вредните съставки аспартам, ацесулфам, захарин, сукралоза и още много други, които са около 500 пъти по-сладки от захарта. Прекомерната им употреба носи сериозни щети за организма.

Обработено месо

Любимите на всички колбаси и месни деликатеси са сред най-вредните храни и колкото и да ги обичаме, е редно да ги отминаваме, когато пазаруваме. Това важи за бекона, шунката, кренвиршите, надениците, сухите колбаси. Установено е, че те многократно увеличават риска от сърдечносъдови заболявания, както и някои видове рак. Има известна връзка и между тези храни и диабет тип 2.

Свързани статии

Пуканки за микровълнова

Тези пуканки не са добър избор за здравословното ви хранене, тъй като изкуствените хидрогенирани масла добавяни в тях могат да причинят сериозни щети на организма. Тези изкуствени масла увреждат белия дроб, колкото и странно да звучи. Вкусът на маслото в тези пуканки е получен чрез химически вещества и ароматизатори. Високото съдържание на въглехидрати допълнително затруднява асимилирането на този продукт от организма.

Маргарин

Колкото и промотиран да е този продукт, колкото и обогатен с витамини и минерали да е, едно е сигурно – съдържа вредни мазнини, които директно влияят върху нивата на лошия холестерол, повишават риска от сърдечни заболявания, както и опасността от образуване на плаки по кръвоносните съдове и инсулт. Трансмазнините в маргарина са хидрогенирани масла, които са възможно най-вредните, които човечеството масово консумира през последните години.

Препържени храни

Пърженето може и да е безвредно, ако се прави по правилния начин. Но препържената храна с обилна и мазна коричка е много пагубна за здравето. Освен че влияе пряко на теглото, застрашава и от множество заболявания. Пържените понички, картофки, месни хапки – всички те увеличават риска от развитие на туморни заболявания, дори да се консумират само веднъж седмично.

 

Коментирай