Здраве и красота

Как ароматът на парфюм влияе на психиката ни?

Когато имате нужда да се почувствате по-женствени и желани, изберете парфюм с лек аромат на цветя

04.02.2014г. / 12 15ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Често асоциираме определена музика или аромат с определен вид емоции. В първоначалния момент, когато слагате парфюм върху себе си или слушате хубава музика у дома или в заведение, започва формиране на нервни връзки, които преплитат аромата с емоциите. Силата на миризмите и чувствата, които остават във вас се коренят в една и съща мрежа от мозъчни структури, наречена лимбична система.

Според изследвания човек може да си припомни събития и факти, вдишвайки определени миризми. Също така много по-лесно човек може да си спомни за някого, миришейки негова дреха например, отколкото ако гледа снимката му.

Миризмите могат да подобрят значително психическото състояние на човек. За хората, които изпадат в депресия казват, че имат понижена чувствителност към миризми. От друга страна намаленото усещане на миризми може да е вследствие на здравословни проблеми като болест на Паркинсон, болест на Алцхаймер и болест на Хънтингтън.

Свързани статии

Приятните аромати и особено сладките такива, могат да отвлекат вниманието от болката, тъй като те активират опиоидните системи в мозъка (притежават сходна на морфина структура). Приятният мирис може да ви помогне и да намалите стреса и да се отпуснете. Ето защо е важно да избирате парфюмите си според това какво имате нужда да усетите в този момент.

  • Когато сте депресирани или без настроение

За тези моменти ви трябва парфюм с цитрусова нотка, който да даде тласък на доброто настроение. Особено ефективен е ароматът на грейпфрут.

  • Когато сте любовно настроени и имате нужда да повдигнете либидото си

За тези моменти нанесете парфюм с аромат на мускус, ванилия или канела. Тези аромати действат като афродизиаци и ще повишат либидото ви.

  • Когато искате да се успокоите

Заложете на нежните аромати с нотка на лавандула или лайка. Те действат подмладяващо на сетивата. Лавандулата може да помогне за намаляването на сърдечната честота. Според японски учени ароматът на лавандула може да предотврати спада на концентрация в следобедните часове.

  • Когато искате да дадете тласък на трудоспособността си

Жасминът доказано действа положително в тази посока. Затова изберете парфюм с аромат на жасмин, за да може да подобрите вашата концентрация.

  • Когато имате нужда да се почувствате по-женствени и желани, изберете парфюм с лек аромат на цветя.
  • Когато искате да надвиете глада си към нещо сладко

Изберете аромата на ванилия. Според учени приятният аромат спомага за загубата на тегло. Ванилията работи като заместител на удоволствието, което ще получите от консумирането на сладкиши.

Ароматът й няма да ви нахрани, особено ако е време за обяд или вечеря. Но ако след обилно хранене ви се прииска нещо сладко, миризмата на ванилия ще елиминира желанието ви.

Снимка: Sxc.hu

Коментирай
Свободно време