Семейство

Заразни състояния, които нямат нищо общо с медицината!

За прозявките вероятно се сетихте

28.02.2014г. / 13 30ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Както знаете, настинките и грипът, както и всички инфекциозни болести са силно заразни и близостта може да ви коства здравето. Но има някои странни и неподозирани неща, за които сме сигурни, че не сте подозирали, че са заразни! Е, за прозявките вероятно се сетихте.

Някои изследователи смятат, че тези „странни заразни неща“ е добре да бъдат известни, за да се научат хората как биха могли да се предпазят от тях.

Стрес

Необичайно, но все пак – вярно. Стресът може да бъде заразен. Нездравословната среда на живот бързо плъзва пипалата си и ви обхваща неусетно. Ако имате колега в работата, който постоянно излъчва нервност, припряност и обтяга обстановката около себе си, това неминуемо би могло да даде отражение върху вас.

Нивата на стреса се определят от собствения хормон кортизол, който според американски изследователи, може да повиши количеството си в кръвта само чрез внимание, помирисване потта на стресиран човек, който минава покрай вас. Вероятно това е възможно, но така или иначе, стресиращата обстановка, предизвикана от пренапрежение е доказано заразна!

Цели

Нечии цели и мечти могат да се превърнат във ваши много лесно – след като се „заразите“ с идеята за постигането им. Ако чуете увлекателен разказ за това как някой иска да постигне нещо, лесно бихте възприели неговите идеи, ако те се доближават към вашите.

Самота

Звучи нелогично на пръв поглед, но и самотата влиза в графа „заразни“ състояния. Самотата кара хората да стават негативни, раздразнителни и да „включат“ защитните си механизми. Самотните хора са по-склонни да се оплакват от социалната си незадоволеност, което неминуемо кара събеседниците им да помръкнат и да се почувстват зле.

Отвращение

Научно доказано е, че при силна погнуса и отвращение хората несъзнателно отделят феромони – химически сигнали, които издават нивото им на неприязън. В този момент околните възприемат тези невидими с просто око молекули чрез рецепторите си, което ги кара да се чувстват отблъснати от същото нещо, отвратило човека до тях. Ако някой изрази погнуса от силна миризма, вероятно няма да се съгласите да я помиришете, нали?

Свързани статии

Радост

Радостта е може би едно от най-заразните неща! И то в добрия смисъл на израза! Директният контакт с някой, който изразява щастието провокира към усмивка, отпускане и позитивните емоции в крайна сметка се прехвърлят и върху вас! Прекрасно! Тази стратегия би била чудесен начин за сплотяване на екипа на работното място.

Негативни мисли

За съжаление, напълно противоположните негативни и натрапчиви мисли също лесно се предават от човек на човек. Лошите настроения, мрачният начин на мислене, постоянното недоволство от живота са способни да помрачат и най-големия оптимист.

Сърбеж

Тук не става дума за сърбеж, причинен от кожно заболяване или алергия, който наистина може да бъде заразен в медицинския смисъл. Това е акт на подсъзнателно ниво, който много психолози отдават на стремежа към приобщаване и уеднаквяване на действията и етикета в групата. Човекът е създаден да бъде част от общност и тези механизми го доказват.

Когато говорите с някого и той неволно започне да се почесва някъде (най-вероятно от притеснение или просто като нервен тик), вие несъзнателно се почесвате сякаш в отговор. Следващият път опитайте да се хванете в крачка. Ще се убедите, че го правите!

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
Е това е добре да бъде заразно:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар