Семейство

Как да се справим с емоционален манипулатор?

Тайната е в здравият разум!

11.02.2014г. / 17 01ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Вероятно много от вас са се сблъсквали с опити за различен вид манипулация през живота си. Но как да се справим с един от най-натоварващите типове — емоционалната манипулация? Често манипулаторите са много изкусни в машинациите си и го правят така, че податливите около тях дори не разбират какво им се случва, докато в един момент не се окажат оплетени в мрежи, подвластни на чужди емоции и превърнати в марионетка.

За да се предпазите от такива манипулатори, е необходимо първо да ги разпознаете. Ето няколко психологически белега, които са сигнал, че си имате работа с такъв човек.

Емоционалният манипулатор винаги се съгласява да ви помага, дори когато действително не иска да го прави. Те никога не изявяват желание да ви помогнат доброволно. След като ги помолите се съгласяват, но започват да сумтят, да въздишат, да коментират нуждата ви от помощ. И когато им кажете, че не е нужно да ви помагат и че ще се справите сами, те подчертават че, „разбира се, искат да ви помогнат, но не пропускат да отбележат колко сте неразумни, за да се стигне дотук“. Не се поддавайте — оставете ги да си въздишат и да играят театъра си. Обърнете тяхното оръжие срещу тях самите!

Емоционалните манипулатори непрекъснато ви правят на луди! Казват нещо, след време, когато вие ги цитирате — те отричат толкова убедително, че са го казали, че вие самите започвате да се чудите и да се съмнявате в себе си. И това упражнение се повтаря непрекъснато, докато вие не започнете да се чувствате свръхпотиснати и в един момент избухват скандалите. Емоционалните манипулатори са царе в това да казват на черното бяло. Те са изкусни „обърквачи“.

Дори в такива моменти сте способни да хванете лист хартия и да запишете точно думите им! Това заслужават! Най-глупавото нещо в цялата история е, че наистина „лудостта“ ви ви кара да го направите. Просто щом разпознаете, че си имате работа с такъв тип човек, по-добре се отдръпнете от него – това е най-здравословното, което можете да направите за себе си!

Емоционалните манипулатори някак си имат изключителната способност да повлияят дори на емоционалния климат около тях. Ако на тях им е зле, ако настроението им е мрачно, винаги успяват да „заразят“ останалите с тези чувства. Винаги намират начин да ви обвинят за нещастието си, да ви накарат да изпитате вина. Вие инстинктивно ще се опитвате да ги накарате да се почувстват по-добре и в един момент ще забравите, че и вие имате чувства!

Емоционалните манипулатори никога не остават по-назад! Ако вие имате главоболие – те имат мозъчен тумор! Ако вие имате проблем с колежка – те имат пререкания с шефа! Изобщо вашите проблеми бледнеят пред техните. И винаги става така, че в крайна сметка изслушвате техните терзания, а вашите остават някъде забравени.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Али ( преди 10 години )
Разкажи повече. Аз работя в частна детска градина, групите са много малки и общуваме по много с всяко дете. Струва ми се, че на едно момченце майка му му действа по подобен начин - той винаги знае как да обиди и засегне някое детенце с разкази, коитоняма от къде сам да измисли - например, последното беше, че едно друго детенце имало психични отклонения и поясни за другите, които не разбират, че не е добре с мозъка... Идва някои дни и не иска да говори с мени казва колко съм гадна защото майка му искала да го остави днес в къщи, но аз съм била казала, че трябва да дойде в градината, иначе съм щяла да извикам полиция и да го доведат насила. Когато се изненадах и не знаех какво да кажа, той продължи да не съм се оправдавала, той знаел всичко и освен това сигурно съм щяла да кажа, че майка му лъже, защото съм я мразила. Не можах да измисля нищо друго освен да поканя един мой приятел полицай да разкаже на децата каква точно им е работата и каква - не. Та - за детенцето - не мисля, че е просто развинтена фантазия. Разкажи ми малко повече за майката, която познаваш и как се отразява това на децата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9 rate up comment 0 rate down comment
АБ ( преди 10 години )
Ако такъв човек е родител, жалко за децата. Познавам такива хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар