Здраве и красота

Многобройните полезни действия на рибеното масло

Омега-3 – жизненоважни мастни киселини за здравето на организма

17.03.2014г. / 08 15ч.
Илияна Николова
Снимка: Photl

Снимка: Photl

Рибеното масло е изключително полезно за здравето в много аспекти. Наситено е с омега-3 мастни киселини и както е известно – те помагат при много заболявания и състояния, пък и за превенцията им. Ще ви запознаем с някои от най-изявените полезни действия на рибеното масло в следващите редове.

Предпазва сърцето

Мастните киселини, намиращи се в рибеното масло, помагат за намаляването на сърдечносъдовия риск и кръвното налягане. То понижава нивата на триглицеридите в кръвта, което спомага за предотвратяване втвърдяването на стените на артериите. Проучванията показват, че консумацията на омега-3 защитава сърдечносъдовата система от удар.

Понижава холестерола

Мастните киселини са изключително ефикасни в борбата с холестерола, наред с овесеното брашно и богатите на фибри храни. Омега-3 мастните киселини помагат за намаляване на кръвното налягане и риска от образуване на кръвни съсиреци.

Ползи за костите

Според Медицинския център на Университета в Мериленд, омега-3 мастните киселини, намиращи се в рибеното масло, могат да бъдат много полезни в поддържането на здравословна костна маса. Проучванията показват, че мастните киселини увеличават качеството на калция в тялото и неговата абсорбция става по-ефективна.

Облекчава менструалните болки

Едно малко проучване, проведено в медицински център в Ню Йорк констатира, че млади жени, употребявали рибено масло, са изпитвали значително по-слаби болки по време на менструалния цикъл. Рибеното масло в комбинация с витамин В12 е още по-ефективно в успокояването на болките.

Свързани статии

Лечение на психични заболявания

Мастните киселини са от съществено значение за здравословните функции на мозъка. В резултат на това рибеното масло повлиява много добре редица психични разстройства. Доказано е, че мастните киселини помагат основно при депресивни състояния, но положителен ефект е регистриран и при биполярно разстройство.

Регулиране на диабет

Рибеното масло повишава нивата на адипонектин в кръвта – хормон, който отговаря за регулацията на глюкозата в кръвта. Високите нива на този хормон в кръвта намаляват риска от диабет тип 2.

Облекчава симптомите на ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което причинява болезнено възпаление на ставите. Тъй като е системно автоимунно заболяване, с напредване на болестта могат да бъдат засегнати околните тъкани. Според изследването от Мериленд, омега-3 мастните киселини в рибеното масло може да облекчат болката в ставите и сутрешната скованост.

Коментирай