Здраве и красота

Защо лилавите храни са полезни

Богати са на важни витамини и минерали

14.03.2014г. / 15 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Лилавият цвят винаги е сочен за цвета на кралските особи и цвета на изтънчеността. Ако разгледате цветовете във вашата чиния, ще откриете разнообразие от багри, но лилавото по-рядко е част от това разнообразие. Когато говорим за благополучие, консумирането на лилави храни носи много ползи за вашето здраве. Вижте защо е полезно да добавяте повече лилаво в чинията си.

Лилавите храни предотвратяват преждевременното стареене

Лилавите храни дължат своя красив цвят на пигмент, наречен антоцианин. Той е мощен антиоксидант, който може да помогне за намаляване на риска от появата на рак, подобрява паметта и се грижи за общото здраве.

Лилавите храни се грижат за здравето на сърцето

Плодовете и зеленчуците в лилав цвят са богати на флавоноиди. Флавоноидите са познати като мощни фитохимикали, полезни за здравето на сърцето и намаляващи риска от появата на сърдечносъдови заболявания.

Кои зеленчуци спадат към групата на лилаво обагрените?

Свързани статии

Патладжаните, лилавото зеле, както и лилавият лук, лилавите картофи (има и такива) и лилавите чушки, лилав карфиол и други. Лилавите картофи от векове са наричани храна за боговете. Според специалисти картофите в по-тъмни цветове имат в пъти повече антиоксиданти от останалите. Те са добър източник на въглехидрати, калий, витамин С и фолиева киселина.

От плодовете не пропускайте да слагате на трапезата си: грозде, пресни сливи, сушени сливи, къпини, смокини и други. Има и билки, обагрени в лилаво, които носят много ползи за здравето като лавандулата, която през топлите месеци гони комарите от дома и градината. Ароматът на лавандуловото масло действа и успокояващо, намалява безсънието, безпокойствието, мигрената, депресията, акнето, псориазиса и други.

Друга популярна лилава билка е лилавият босилек, който е богат на витамин А, витамин С и калций. Той е много полезен за здравето на косата, кожата и очите.

Снимка: photl.com

Коментирай