Здраве и красота

Дисменорея – болезнена менструация

Как да намалите неразположенията

24.03.2014г. / 15 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: photl.com

Снимка: photl.com

Дисменорея е медицинското название на болезнена менструация, чиито основен симптом е болката в долната част на корема, която може да се усети и в бедрата, гърба. Други съпътстващи това състояние симптоми са гадене, повръщане, диария, запек, замаяност.

За повечето жени при настъпването на месечния цикъл неразположенията започват малко преди или по време на менструацията, като пикови са първите 24 часа, а неразположението отминава след около 2-3 дни. Наблюдава се обилно кръвотечение, често придружено с кръвни съсиреци, чието изхвърляне от матката причинява сериозна болка.

Има два вида дисменорея. Първият вид е спастична дисменорея, която възниква от вещество, присъстващо в организма, наречено простагландин, което предизвиква контракции на матката. Характеризира се с болка, обилно кръвотечение със съсиреци. Вторичната дисменорея се нарича конгестивна, която се характеризира с дълбока болка.

За повечето жени, болката обикновено започва малко преди или по време на менструалния цикъл, като пиковете са за около 24 часа и затихват след 2 до 3 дни. Понякога вторичната дисменорея може да се дължи на заболяване като ендометриоза и тазова възпалителна болест.

Свързани статии

Някои полово предавани болести могат да бъдат причина за появата на дисменорея.

В зависимост от причинителя на неразположението лекарят назначава и подходящото лечение. Обикновено за първична дисменорея се назначават хормонални лекарства или други видове таблетки, орални контрацептиви.

При вторичната дисменорея отново лечение се назначава в зависимост от причинителя като понякога може да се наложи и оперативна намеса.

За да намалите тези неразположения, освен повече почивка, се препоръчва затопляне на корема, лек масаж на корема, леки упражнения като каране на колело (упражненията могат да подобрят притока на кръв и намаляване на болката в таза), посещаване часове по йога, релаксираща вана.

Коментирай
4 rate up comment 1 rate down comment
jujka06 ( преди 10 години )
В тази статия пише по-скоро от какво се предизвиква, отколкото как да облекчим болката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати