Здраве и красота

Как да се храните по време на почивката

През лятната почивка сме склонни да нарушаваме драстично диетата си

30.07.2014г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

В сезона на отпуските и релаксиращите пътувания чест проблем е храненето. На път невинаги можете да спазите нормален режим на хранене, особено ако сте любители на къмпингуването или пък планинските преходи. На плажа също храната би била проблем, защото не във всички случаи се намира онова, което съдържа диетата ви.

Ако ви предстои пътуване за лятната почивка и искате да се чувствате страхотно и леко в жегите, вижте какво трябва да направите!

Планирайте храненията

Помислете за храната, която ще консумирате през целия ден. Планирайте какви продукти ви трябват, за да си ги набавите. Например, ако искате да имате по-здравословни закуска и обяд, напълнете кошницата с пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнест хляб. На вечерята можете да се насладите на ресторантско ядене.

Следвайте правилото за едната порция

Ако пътувате с компания и се предполага, че вечерята ще е по-обилна, за храненията през деня вземете по-леки храни, за предпочитане прости, неопаковани и непреработени храни. Не забравяйте да не пълните чинията си втори път. В лятната жега не е препоръчително да се прекалява с храната.

Избирайте храна, характерна за региона

Ако пътувате далече от вашето населено място, поглезете се с нещо типично за мястото, на което сте. Опитвайте колкото се може повече ястия и продукти, които се намират по тези места. Това почти винаги е гаранция, че са пресни.

Свързани статии

Леки напитки

В топлината на лятото най-подходящи са леките алкохолни коктейли, виното или бирата. Добро допълнение към алкохолната ви напитка би бил сок от пресни плодове, за предпочитане боровинков или сок от грейпфрут. Те са най-малко калорични.

Как да процедирате ако пътувате с различни превозни средства?

Пътуване с кола

  • За да избегнете яденето от скука и постоянното хрупане на бисквити, бонбони или десерти, можете да направите някои трикове.
  • Направете си скривалище – в жабката на колата складирайте предварително оразмерени в малки контейнери различни полезни храни за похапване по пътя, като например бадеми, лешници, слънчогледови семки, орехи. Те ще утолят желанието ви за хрупкане на нещо вкусно без да нарушават диетата ви.
  • Преместете изкушаващите десерти далеч, например отзад в багажника. Така ще е по-лесно да бъдете възпрепятствани от гризкането на вредни храни през целия път.
  • Носете си достатъчно протеини, например обезмаслено сирене или пакетирани купички с хумус, които да похапнете върху пълнозърнеста филийка.

Пътуване със самолет

Не забравяйте да си вземете бутилка с вода, ако пътувате със самолет. Важно е да останете хидратирани през цялото пътуване. Въздухът в самолета е сух и крие рискове от дехидратация по време на дълъг полет. Пък и ако сте добре хидратирани, по-трудно ще се поддадете на изкушения и лакомства.

Според специалистите често си мислим за похапване, когато всъщност сме жадни.

Ако сте на плажа

В никакъв случай не се поддавайте на изкушението да се тъпчете само с пържени картофи и пържена риба на плажа! Колкото и апетитни да са тези лакомства, нека не взимат превес в диетата ви през почивката.

Вместо това си вземете няколко ябълки, 2-3 филийки намазани с фъстъчено масло, които ще ви помогнат в момент, в който ви трябва енергия. Също така можете да консумирате преспокойно кисело мляко, гарнирано с пресни плодове. Това свежо лакомство ще ви засити и ще удовлетвори желанието ви да хапнете нещо сладко.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
jujka06 ( преди 9 години )
Това не е много реалистично. Мисля, че можем да забравим диетите по време на почивка:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар