Здраве и красота

Индийски трикове при косопад

Как да стимулирате растежа на косата си?

14.08.2014г. / 08 23ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Косопадът може да възникне вследствие на редица фактори, като диета, прием на медикаменти,  проблеми с щитовидната жлеза, стрес, неправилна грижа и т.н. Ако навреме реагирате срещу проблема, може да засилите вашата коса и стимулирате нейния растеж.

Споделяме няколко индийски тайни, които помагат при косопад и ако оправите редовно, ще подобрите значително състоянието на косата си. 

За първата маска ще ви трябва сокът на един картоф (или два), към който да добавите един жълтък и една супена лъжица мед. Всичко се разбърква добре и се нанася в корените на чиста коса. Маската трябва да престои 30 минути, след което се изплаква с вода. 

За втората маска отново ще ви трябва зеленчуков сок, но този път пригответе сок от 1 глава лук. Ако ви притеснява миризмата на лука може да добавите към него малко количество розова вода.

Остава да обогатите сместа и с една супена лъжица мед. Разбъркайте добре и нанесете в корените на суха коса. Оставете да действа 30 минути и измийте косата си както обикновено. 

Чесънът също е една от най-често използваните съставки в Индия срещу косопад. В кухненски робот сложете няколко скилидки чесън, листа от кориандър и малко вода. Пасирайте всичко на гладка смес.

Сярата, която се съдържа в чесъна увеличава производството на колаген, който от соята страна помага на косата да расте и да бъде здрава. Поставете маската в корените на суха коса за 30 минути, а след това я измийте с шампоан.

Морковите обикновено ги ползваме в домашните маски за лице, но са ефикасни и при проблеми с косата. Направете на сок няколко моркова и го нанесете в корените на косата си.

Ако нямате сокоизтисквачка сварете няколко моркова, пасирайте ги добре и поставете маската отново в корените. Независимо коя от двете грижи с моркови ще изберете, те трябва да престоят около 30  минути, а след това да се изплакнат с вода. 

В грижата за красивата и здрава коса не бива да забравяме и маслата. Индийките се доверяват на няколко ценни масла, които помагат при косопад, но в същото време оставят косата мека и лъскава.

Зехтин

Той действа подхранващо и хидратиращо. Нанесен върху косъма успява да проникне в него в пъти по-добре от много други масла. Хидратира в дълбочина, богат е на витамин Е и мононенаситени мастни киселини, които играят важна роля за растежа на косата. Сложете в купичка малко количество зехтин.

Загрейте го в микровълнова фурна. Маслото трябва да е приятно топло, а не горещо. Нанесете го в корените на косата с леки масажни движения. Оставете да действа 30 минути и измийте косата си както обикновено. 

Свързани статии

Масло от бадеми

Бадемовото масло е богато на витамини D и E и минерали, като калций и магнезий. То действа като естествен овлажнител за косата, прави я еластична и мека и по този начин намалява накъсването и косопада.

Ако искате да стимулирате растежа на косата си направете същия трик с него както със зехтина.  

Лавандулово масло

Лавандуловото масло действа не само релаксиращо и успокояващо, но е високоефективно при косопад, гниди и въшки. То подобрява циркулацията на кръвта в кожата на главата и също така осигурява антибактериален ефект, който я  заздравява.

За да си направите домашна грижа с него, смесете няколко капки масло от лавандула заедно с кокосово масло, рициново масло или зехтин. Масажирайте скалпа с тази смес и оставете да действа 30-40 минути, а след това измийте косата си както обикновено.  

Снимка: thinkstock

Коментирай