Здраве и красота

Трикове за свеж дъх

Канелата винаги помага

21.08.2014г. / 07 28ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всички ние понякога страдаме от лош дъх. Той може да е вследствие на стомашни или други здравословни проблеми, дехидратация, консумация на определени храни и напитки (като енергийни напитки, сирена) и т.н.

В тези моменти, както и за да бъдем винаги със свеж дъх, ние  се нуждаем от помощници, които да елиминират бактериите причинители на проблема.

Споделяме  няколко трика за свеж дъх. 

Канела 

Канелата доказано може да елиминира бактериите причинители на лошия дъх. За да се чувствате винаги комфортно и да освежите дъха си направете си напитка от вода с малко лимон и щипка канела. Канела добавяйте винаги и към кафето, чая.  

Магданоз (или босилек и мента)

Свежите зелени листенца на магданоза са един от най-добрите естествени методи за освежаване на дъха. За да премахнете лошия мирис сдъвчете след хранене няколко листа. Може да си направите и отвара с магданоз, с която всекидневно, по няколко пъти да изплаквате устата си. 

Сода за хляб

Сода за хляб е отличен домашен лек за лошия дъх, тъй като поддържа на рН баланс на устата и не позволява на бактериите да се натрупват в устната кухина. Тя спомага за премахването на плаката и петната по зъбите.

Но не бива да я използвате твърде често. В случаите, когато страдате от лош дъх, разтворете малко количество от нея в чаша с вода и изплакнете няколко пъти устата си.  

Сминдух 

Сминдухът е ценна билка, която  има способността да лекува проблемите на дихателните пътища и лошия дъх. Той подобрява производството на слюнка и намалява растежа на бактерии в устната кухина.

Направете си отвара от него и след като изстине пийте малко количество от нея и изплакнете добре устата си. 

Пълнозърнести храни

Изключването на полезните въглехидрати от вашето всекидневно меню не се препоръчва, особено ако искате да запазите дъха си свеж. Нисковъглехидратните диети водят до телесно освобождаване кетони, които са вмирисани химикали, които се излъчват с потта, урината и  чрез дъха.

Затова консумирайте всекидневно в умерени количества пълнозърнести храни. 

Вода

Правилната хидратация може да бъде една от най-добрите формули за премахването на лошият дъх. Водата овлажнява  устната кухина и гърлото и по този начин отмива остатъците от храна, които предразполагат за гниенето и образуването на бактериите причинители на лошия дъх.  

Свързани статии

Ябълки 

Хрупкави и богати на фибри храни, спомагат за отделянето на повече слюнка. Според учени, слюнката е богата на кислород, който е естествен враг на интензивно миришещи вещества, причиняващи бактерии в устата.

Ябълките спомагат и за премахването на плаката от зъбите, която също е източник на неприятни миризми. 

Храни богати на витамин C 

Витамин С има много ползи за здравето и успешно спира развитието на бактериите в устната кухина, които причиняват лош дъх.  Най-бързият и лесен начин да освежите дъха си е, като си приготвите чаша свежа вода, в която са изстискате няколко капки лимон или портокал.

Ако искате напитката да стане още по свежа,  направете си сок от киви, портокал, ягоди и разредете с малко вода. 

Снимка: thinkstock

Коментирай
2 rate up comment 6 rate down comment
... ( преди 9 години )
a nai - hubavia duh e ot otkrovenite dumi na liubim 4ovek ...no se sre6ta mnooogo riadko
отговор Сигнализирай за неуместен коментар