Здраве и красота

Инсулиновата резистентност – рисков фактор за развитие на рак?

Според нови изследвания съществува пряка връзка между преддиабетното състояние и развитието на някои видове рак

23.09.2014г. / 13 19ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Диабетът безспорно се превръща в един от бичовете на съвремието ни, заедно с рака. Страдащите от диабет стават все повече, а случаите на така нареченото преддиабетно състояние, при което нивата на кръвната захар са постоянно повишени без да надхвърлят фактическата граница на допустимите стойности, взимат все по-застрашителни размери.

Преддиабетното състояние бива наричано с всякакви имена – хиперинсулинемия, инсулинова резистентност или просто метаболитен синдром. При това състояние човек се намира във висок риск от развитие на захарен диабет тип 1 или 2 в по-късен етап, защото обмяната на захарите в организма му е тотално объркана.

Случаите на преддиабетно състояние са във възход в последните години, а тревожното откритие, че то има връзка с появата на някои видове рак е още по-плашещо.

Изследването по този въпрос, публикувано в списание Diabetologia, анализира 16 различни проучвания, събирайки данните от 900 000 участници от целия свят. Изследователите установили, че пациентите, които са диагностицирани с инсулинова резистентност имат с до 15% по-висок риск от развитие на рак, пише Mother Nature Network.

Свързани статии

Тази обвързаност се обяснява с това, че преддиабетното състояние влияе пряко на функционалната тъкан на повечето важни органи. Поради това се наблюдава пряка връзка между метаболитния синдром и рака на стомаха, панкреаса, гърдата, бъбреците, пикочния мехур, белия дроб, черния дроб, яйчниците или ендометриума.

Връзката между предиабета и някои видове рак е особено тревожна, като се има предвид скоростното развитие на двете състояния. Изключително притеснителна е и все по-високата честота на поява на предиабет, диабет и туморни заболявания през последните две десетилетия.

Ранната диагностика, правилната и здравословна диета и редовните физически упражнения са сред най-добрите практики в профилактиката на тези заболявания.

За съжаление, много вероятно е повечето страдащи от предиабет да не знаят за състоянието си, защото обикновено то няма особени външни прояви. При него нивата на кръвната захар са завишени, но недостатъчно, за да се счита болния за диабетик. Именно заради това често болните не взимат мерки за състоянието си много дълго време, а това има лоши последствия.

Съветът на лекарите е, ако в семейството ви има случаи на диабет, да имате предвид, че фамилната обремененост е голям рисков фактор за това заболяване и да си правите редовни изследвания и прегледи при специалист.

Коментирай
Свободно време