Здраве и красота

6 неща, които забавят метаболизма ви

Какво пречи на изгарянето на калории?

28.11.2014г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: thinkstock

Снимка: thinkstock

Всяка клетка в човешкия организъм играе роля за превръщането на приетата храна в енергия. За да бъдем в добро здраве и винаги във форма, трябва метаболизмът да се движи в ритъм.

Някои заболявания могат да окажат влияние върху него, но често със своите ежедневни навици правим така, че метаболизмът да се забави. Вижте какво е добре да промените.

Менструацията

По време на месечния си цикъл жената губи желязо. Желязото спомага за пренасянето на кислород до мускулите. Когато нивата му са ниски, до тях не достига достатъчно количество кислород, изразходват се по-малко енергия и метаболизмът се забавя.

Затова по време и след месечен цикъл е добре да консумирате повече храни, богати на желязо или да приемате хранителни добавки с желязо. Тук може да видите някои от тях.

Храните се оскъдно

Гладуването е една от причините за забавянето на метаболизма. Оскъдният прием на храна кара тялото ви да премине в режим на гладуване. Тогава то забавя метаболизма, за да има повече енергия във времето.

Според проучвания всекидневното хранене в определени часове кара организма да гори повече калории между храненията.

Седите продължително време

Всеки, който работи на бюро се сблъсква всекидневно с този забавящ метаболитните процеси проблем. Правете си кратки паузи на всеки 40 минути или час и се раздвижвайте. Също така за да компенсирате осем часовото седене пред компютъра е добре поне три пъти седмично да посещавате залата за спорт.

Не консумирате достатъчно храни, богати на калций

Това е още една добра причина да консумирате по-често кисело или прясно мляко. Калцият играе ключова роля в регулирането на метаболизма на мазнините, който определя дали да се превърнат в енергия или да се съхраняват като мазнини.

Според изследване диетата богата на калций може да помогне за по-ефективното изгаряне на излишните мазнини.

Свързани статии

Дехидратация

Не забравяйте, че всички клетъчни процеси на организма, включително и метаболизмът, зависят от количеството вода, което приемаме всеки ден. Когато допуснете дехидратация, вие губите 2 пъти по-малко калории.

Пропускате закуска

И не на последно място – закуската. Никога не пропускайте първото и най-важно хранене за деня, когато искате да имате добър метаболизъм и да изгаряте калории. Когато сутрин не се храните, рискувате на обяд да хапнете двойно по-голяма и калорична порция.

Също така тялото ви пести енергия, което означава, че не гори калории до времето, в което не получи храна. Учени споделят, че за хора, които пропускат закуската е 5 пъти по-вероятно да страдат от затлъстяване в сравнение с останалите.

Коментирай