Здраве и красота

Причини за наднормено тегло, за които никой не ви казва

Защо въпреки усилията продължавате да пълнеете?

02.06.2015г. / 08 00ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Има много причини да не можете да отслабнете. Наднорменото тегло дори понякога започва да се качва от само себе си. Най-вероятно повечето причини за поява на трудности с теглото са известни, но има и такива, които никой не ви казва!

Ако продължително време се борите със килограмите, но борбата е безуспешна, може да има причини затова. Какви са причините наднорменото ви тегло да расте, въпреки усилията?

Упражнявате се твърде много

Вярвате или не, една от причините наднорменото ви тегло да не помръдва и дори да се покачва са изтощителните тренировки. Когато правите физически натоварвания в умерени количества, те ще ви помогнат да изгорите калориите най-добре.

Проблемът възниква, когато ежедневната сесия упражнения стане мания. За нормална препоръчителна тренировка се препоръчва тази с времетраене между 30 и 60 минути на ден.

Ядете грешните храни в грешното време

Будите се късно, закъснявате и нямате време за закуска? Често срещано и толкова погрешно. Така на обяд вече сте прегладнели и лесно се отпускате в количеството погълната храна. Често времето, в което ядем определени храни ни изиграва лоша шега с теглото.

Пропускането на хранене крие риск от затлъстяване, защото организмът гледа да „запази“ калории и да запълни празнините чрез следващото хранене, особено ако то съдържа в себе си калорични и вредни храни. А всички знаем, че когато сме прегладнели сме склонни да прекалим.

Експериментирайте и разберете какво точно се отразява добре на вашето тяло.

Подценявате броенето на калориите

Броенето на калориите е от голямо значение, ако наистина искате да отслабнете успешно. Понякога си мислим, че да хапнем нещо малко е достатъчно. Но и малките неща понякога носят много излишни калории.

Когато ги прибавите към общия дневен прием, играта загрубява. За да свалите килограми качествено трябва много внимателно да броите дневния прием на калории. При храненето значение има не само количеството погълната храна, но и вида на приетите калории, както и техния брой.

Не вдигате тежести

Тежестите не са само за изграждането на голяма маса от мускули. Тежестите имат значение и при отслабването. Вдигането на тежести, включително и гирички, засилва метаболизма и помага в отслабването.

Свързани статии

Залагате на краткосрочни стратегии за отслабване

Краткосрочните диети дават бързи и задоволителни резултати, но всичко се връща отново с голяма сила след като ги прекратите.

Ако искате да постигнете истински резултати трябва да направите последователни и дългосрочни изменения в начина на живот, които да следвате винаги.

Залагането на бързите диети ще ви остави с наднормено тегло непрекъснато.

Използвате размерите на дрехите като мерило за успех

Не забравяйте, че има и други начини за измерването на успеха. Пък и напъхването в определена дреха също е кратковременен успех. Рисковано е, защото след това човек лесно се отпуска, когато постигне желаното.

Затова е важно цялостното изменение на навиците за дълъг период от време.

Коментирай