Здраве и красота

Ходете по този начин и ще отслабнете!

Какво прави ходенето още по-ефективно в изгарянето на калории?

26.10.2015г. / 09 30ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако ходенето е любимият ви начин да тренирате и раздвижвате тялото си, ще се зарадвате да разберете, че има начин да направите разходките още по-ефективни.

Ново изследване, проведено в Университета в Охайо, САЩ показва, че смяната на темповете и вида на крачката по време на ходене спомагат за изгарянето на до 20% повече калории, отколкото ходенето с равномерни темпове, пише realsimple.com.

Изследването е публикувано през септември 2015 година в списание Biology Letters. Изследователите смятат, че чрез промяна в темпото и линията на ходенето се изразходва между 4 и 8% повече енергия. Още по-добри резултати се постигат при редуване на спиране, тръгване и забързване на хода.

Промяната на скоростта на ходенето е равностойна на натискането на педала на газта при автомобилите. Това се дължи на факта, че се изисква повече усилия на краката да задвижат по-бързо тежестта на тялото, смятат учените.

Свързани статии

Чрез смяна на темповете ще забързате метаболитните процеси и ще ускорите изгарянето на мазнини. Тестовете, които учените провели, били прости. Група участници просто трябвало да извървяват определено разстояние с промяна в темпото.

При резките смени на темпото уредите отчели увеличение в разхода на енергия и изгарянето на калории.

Учените препоръчват още ходене с някакъв товар на гърба, например раница. Така упражнението е още по-ефективно. Ходете с различен темп, сменяйте права с крива линия – каквото ви хрумне! Само избягвайте монотонното ходене с равномерна скорост и ще забележите ефекта!

Коментирай