Здраве и красота

Как да се справим с врасналите косъмчета на бикини зоната?

Редовно ексфолирайте кожата си

16.01.2016г. / 08 00ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Подкожните косъмчета са най-нежеланият резултат след обезкосмяваща процедура. Могат да се появят след всеки вид епилация и при всеки тип кожа и окосмяване. Третирането им трябва да бъде прецизно, за да не се предизвика инфекция или да се образуват трайни белези по кожата. Споделяме няколко съвета, които могат да бъдат от полза.

Спрете всякакви методи за обезкосмяване или поне в зоната около враснали косми. Бръснене, скубане, коламаска или всеки друг метод за епилация може да направи дразненето по-лошо и да се въведат бактерии.

Намокрете чиста кърпа с топла вода или затоплете суха и чиста кърпа. Поставете топлия компрес върху пъпчиците с враснали косми за 10 минути. Правете това най-малко веднъж на ден, за да омекотите кожата.

Направете си вана с английска сол. Топлата вода има антибактериално и противогъбично действие. Тя ще помогне за намаляването на възпалението и ще омекоти кожата ви. Може да си направите и паста с английска сол, която да нанесете върху пъпчиците. Повече за качествата на солта и пастата вижте тук.

Нанасяйте тънък слой от антибиотичен крем веднъж или два пъти на ден, особено след топлия компрес. Мехлемът може да намали риска от инфекция на космения фоликул.

Ако врасналото косъмче все пак успее да пробие кожата, внимателно го премахнете с помощта на пинсета. След това промийте пъпчицата със спирт и отново нанесете антибиотична паста.

Как да намалите риска от появата на враснали косъмчета?

Много е важно да обърнете внимание на това дали често се случва този проблем и след каква епилация на космите (ако редувате например бръснене с коламаска, епилатор). Ако се обезкосмявате например с коламаска и всеки път след процедурата кожата ви страда заради враснали косъмчета, помислете дали не е добре да спрете за известно време и да опитате друг метод за обезкосмяване.

Свързани статии

Ексфолирайте кожата в областта на триъгълника веднъж седмично с ексфолиант за тяло. Премахването на мъртвите кожни клетки не само ще направи кожата ви по-красива, но и ще намали риска от появата на враснали косъмчета.

Редовно сменяйте самобръсначката си и винаги ползвайте пяна за бръснене.

Нанасяйте продукти, специално формулирани за предотвратяване на подкожни косъмчета. Те не ви дават 100% гаранция, но могат да намалят значително честотата на тяхната поява.

И не на последно място носете по-често бикини, които са без дантела и от памучна материя, удобни, меки и в никакъв случай стягащи и изпотяващи кожата.

Снимки: iStock

Коментирай