Здраве и красота

Какво би искал гинекологът ви да знаете?

От какво не трябва да се притеснявате?

25.03.2016г. / 08 40ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Посещенията при гинеколог са задължителни за всяка жена. Въпреки този факт, прегледите при гинеколог са нервен момент за доста дами, поради интимното им естество. Вашият гинеколог би искал да знаете някои неща, с които ще си спестите много главоболия.

Затова не трябва да разчитаме единствено на лекаря си за интимното си здраве. Можем да спазваме някои правила и сами. Кои са те?

Не се страхувайте да си насрочите час за преглед

Колкото и тревожни да сте, колкото и да сте убедени, че ви има нещо сериозно, не трябва да отлагате само заради страха. Вашият гинеколог със сигурност би ви посъветвал да отидете при него колкото се може по-скоро. Също вероятно той би искал да го посещавате редовно, а не през няколко години, както много жени правят.

Не отлагайте посещението при гинеколог, защото сте сексуално неактивни

Това е голяма грешка, която много жени допускат. Гинекологът ви би искал да знаете, че не само сексуалната активност е предпоставка за периодични прегледи. Има много други изменения във вагината и половата система, които биха могли да настъпят със или без наличието на сексуална активност в момента.

Затова прегледите трябва да се състоят задължително най-малко веднъж годишно.

Не прекалявайте с „женската хигиена“

Дамските душове са предпочитан начин от някои жени за поддържане на вагиналната хигиена. Според гинеколозите обаче този метод е рисков, тъй като предполага вкарване на множество бактерии навътре към маточната шийка.

Злоупотребата с измиващи средства също е противопоказна, защото пресушава лигавиците на вагината и променя естествената ѝ флора. Това води до инфекции и възпаления.

Не се притеснявайте за вашите навици относно обезкосмяването

Гинекологът ви надали се интересува от това дали сте се обезкосмили преди прегледа или не. Всъщност, много гинеколози са на мнение, че естественото окосмяване на гениталиите има своето предпазно предназначение и не е необходимо неговото отстраняване. Космите по гениталиите предпазват от навлизане на различни бактерии и микроорганизми.

Бръсненето също е критикуван метод за обезкосмяване от много гинеколози, тъй като крие риск от инфекции, причинени от порезни рани и замърсявания по ножчетата на самобръсначките.

Кола маската и другите методи за изкореняване на космите пък крият риск от поява на възпаления, враснали косми, кисти в подкожието и други.

Свързани статии

Не търсете в интернет всичко, което гинекологът ви казва

Лекарите предпочитат сами да обяснят на пациентите си състоянието им и какво следва след прегледа. Търсенето в Гугъл може да ви обърка още повече, да ви стресира, а и не е задължително, че откритите симптоми отговарят напълно на вашето състояние.

Много пациенти решават да се самолекуват след като определят състоянието си само чрез търсене в интернет, което е опасно за здравето.

Не пренебрегвайте инфекциите на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища не са безобидни. Те могат да проникнат и в половата система. Затова трябва да посетите гинеколога си, ако имате или скоро сте имали инфекция на пикочните пътища.

Снимки: istock

Коментирай
Свободно време