Здраве и красота

Натурално премахване на хиперпигментация по лицето

Как да се справите с този проблем?

02.08.2016г. / 17 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Гладката и здрава кожа е мечта на всяка жена. Проблемите с кожата обаче са много и могат да възникнат по много причини. Външните фактори, средата, храненето и здравословното състояние са едни от най-често срещаните причини за влошаване на здравето и външния вид на кожата.

Хиперпигментацията, петната и нарушенията в гладкостта на тена на лицето са неприятни проблеми, които негативно повлияват естествената ви красота и намаляват самочувствието.

Получават се най-често заради бременност, продължително стоене на слънце, нарушена функция на някои жлези с вътрешна секреция, чернодробни проблеми, проблеми с бъбреците, различни дефицити.

Добрата новина е, че хиперпигментацията може да се овладее много успешно с помощта на някои натурални продукти. Ето кои са те:

Картофи

В картофите се съдържат избелващи вещества, които правят кожата мека и чиста в дълбочина. Те са много богати на витамин В, който стимулира естествената регенерация на кожата като по този начин премахва пигментните петна и изравнява тена.

Достатъчно е да отрежете едно резенче пресен картоф и да втривате върху засегнатите места 2 пъти на ден. Правете този масаж средно по 5-6 минути на чиста кожа. След това отново изплаквайте.

Алое вера

Гелът на алоето е феноменален в грижата за кожата. Той също е мощен в регенерацията на епителните клетки. Алоето ефективно се бори с пигментацията, а резултатът не закъснява. Единственото, което трябва да направите е всяка вечер преди лягане да нанасяте слой гел от алое върху пигментните петна за през нощта.

Снимка: iStock

Кисело мляко

Млечната киселина в киселото мляко има избелващо действие. Тя просветлява кожата и я прави мека, чиста, гладка, а най-ефективното ѝ свойство е премахването на пигментните петна.

Всяка вечер нанасяйте кисело мляко върху добре почистена кожа. Не е нужно да го смесвате с каквото и да било друго. Просто го оставете да изсъхне върху кожата. След това измийте с хладка или леко топла вода.

Куркума

Куркумата съдържа много мощни антиоксиданти, които успешно преборват процесите на стареене на кожата. Те действат също и върху тена като премахват хиперпигментацията. Правете маска с куркума веднъж седмично. Тук можете да видите и примерни рецепти.

Краставица

Краставицата е много богата на вода. Тя хидратира в дълбочина и спомага за премахването на пигментните петна и оцветяването на кожата. Веществата в краставицата стимулират синтеза на колаген в кожата. Той действа като естествен агент срещу стареенето, подобрява еластичността на кожата и редуцира пигментацията.

Магданоз

Магданозът е много богат на витамин С. Той е полезен за кожата, тъй като е един от най-силните антиоксиданти в природата. Бори се със свободните радикали, причиняващи бръчки, бързо стареене и хиперпигментация.

Направете си маска с магданоз като смелите цялото растение в блендер или с пасатор. След това нанесете кашата върху лицето за 30 минути. Лечебните вещества в магданоза ще подействат на кожата живително. Изплакнете с топла вода. Правете това през няколко дни.

Коментирай