Здраве и красота

Натурални източници на пробиотици за вегани

Пък и не само за вегани!

19.09.2016г. / 15 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пробиотиците са много важни за здравето. Те поддържат баланса в храносмилателната система като това стимулира работата на имунната. Добрите бактерии подобряват защитните механизми на тялото и предпазват от инфекции, възпаления и различни заболявания.

Един от най-добрите източници на пробиотици е киселото мляко. Разбира се, то не е единственият богат на полезни бактерии хранителен продукт.

Ако сте веган обаче киселото мляко и изобщо млечните продукти няма да влизат в диетата ви. Откъде тогава да си набавите пробиотици?

Кисело зеле

Киселото зеле е страхотен източник на пробиотици, подходящо за вегани. Киселите храни съдържат големи количества от добрите бактерии, което ги прави изключително полезни.

Комбуча

Комбучата съдържа кисели бактерии, които предизвикват ферментациони процеси. Така напитката се насища с естествени пробиотици, от които можете да се възползвате независимо дали сте веган или не.

Алтернативни млека

Мляко може да се прави и от алтернативни източници като бадемите, например. То може да се подквасява като по този начин се постига невероятния ефект на киселото мляко, но от растителни източници.

Соевото и конопеното мляко също са прекрасен вариант.

Маслини

Маслините са богати на пробиотици. Освен това са наситени с омега-3 мастни киселини, което ги прави изключително полезни за здравето на сърдечносъдовата система и в борбата с диабета, наднорменото тегло, очни заболявания.

Туршия

Туршиите са вкусни, богати на пробиотици и фибри. Хапвайте на воля кисели краставички, царска туршия и всякакви други ферментирали зеленчукови вкуснотии. Рецепти за домашни туршии можете да видите тук.

Хляб с квас

Хлябът с квас е много вкусен. Той се прави със специално приготвена закваска, съдържаща в себе си живи бактерии. Те катализират ферментационния процес като по този начин предизвикват бухването на тестото.

Квасът е изключителен източник на пробиотици.

* * *
Снимки: iStock

Коментирай