Здраве и красота

Нарът и неговите вълшебни ползи за организма

Яжте нар за здраво сърце!

04.02.2017г. / 13 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нарът е прекрасен и полезен плод. Рубиненочервената му сърцевина носи невероятни ползи за здравето на организма. От векове нарът се използва в алтернативната медицина на много народи заради лечебните си свойства. Ето за какво помага той:

За здраво сърце

Нарът е изключително богат на антиоксиданти. Прясно изцеденият сок от нар доказано прочиства плаките по съдовете, предпазвайки ги от запушване, втвърдяване, инфаркт. Поради това си свойство нарът успява да регулира и холестерола, образуващ плаки.

Дава полова мощ

Нарът е афродизиак, който се използва в източните култури вместо виагра. Изследванията са установили, че нарът повишава нивата на тестостерона при мъжете с до 24%. Той подобрява и кръвообращението, което прави половата мощ още по-голяма.

Подпомага паметта и концентрацията

В нара се съдържат полезни полифеноли, които предотвратяват загубата на памет, подкрепяйки мозъчните клетки и възпрепятствайки тяхното загиване. Особено полезен е за възрастни хора именно заради това свойство. Нарът играе важна роля и за здравето на очите.

Снимка: iStock

Понижава кръвното налягане

Тъй като нарът има свойството да регулира кръвообращението, това влияе положително и на кръвното налягане. Нарът намалява кръвното и успокоява нервната система.

Полезен срещу рак на гърдата

Ракът на гърдата е един от най-разпространените и агресивни видове рак. Антиоксидантите в нара се борят със свободните радикали, причиняващи рак. Освен това той възпрепятства образуването на туморни клетки и формирането им в злокачествена маса.

Увеличава издръжливостта

Изследванията показват, че екстракт от нар или прясно изцеден сок от нар 30 минути преди тренировка увеличава издръжливостта и енергийните запаси. Особено полезен е при интензивни кардио тренировки и вдигане на тежести, при които мускулите извършват повече усилия.

Повишава имунитета

Тъй като нарът е особено богат на витамини и минерали, той има свойството да повишава имунитета и да предпазва от вирусни и грипни инфекции. Вместо да взимате синтетични витамини и имуностимуланти в сезона на грипа и настинките, яжте нар и пийте сока му!

Коментирай