Здраве и красота

5 причини да правим бананово смути заедно с обелките

Корите на банана правят смутито още по-полезно

02.06.2017г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: pexels.com

Снимка: pexels.com

Когато ядем банан или го слагаме в смутито си отстраняваме обелката. Нови изследвания показват, че не е нужно да го правим. Обелката на бананите трябва да върви заедно със сърцевината му в нашите полезни здравословни шейкове по много причини, все важни за здравето. 

Защо е полезно да слагате кората на банана заедно с него в блендера? 

За здравето на вашите очи


Обелките на банана са препълнени с витамин А и лутеин. Тези два компонента са от изключително значение за здравето на очите. Лутеинът спира дегенерацията на ретината като предпазва от ранна слепота или влошаване на зрението. 

Повишават настроението 

В обелките от бананите се съдържа триптофан. Това съединение провокира секреция на повече серотонин в мозъка като по този начин настроението и бодростта се повишават. 



Предпазват сърцето 

Обелките от банана съдържат невероятно големи количества калий, който балансира нивата на натрий в кръвта като по този начин предпазва сърдечносъдовата система от заболявания. Освен това калият има свойството да регулира сърдечния ритъм и кръвното налягане. 

Много богати са на антиоксиданти

Банановите кори са с много висока концентрация на каротеноиди, полифеноли и фитохимикали, всичките антиоксиданти, борещи се с рака и сърдечните заболявания. 

Помагат в отслабването

В корите на бананите се съдържат много фибри, които както знаем помагат на храносмилателния тракт и ускоряват метаболизма. Така ще отслабнете по-бързо и качествено. 

Снимки: pixabay.com

Коментирай