Здраве и красота

Храни, богати на бета-глюкани

Защо тези хранителни вещества са толкова важни

11.09.2017г. / 11 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бета-глюканите са съединения с множество ползи, важни за здравето на целия организъм. Те участват в подобряване функцията на имунната система, понижаване на холестерола, намаляване риска от инфекции, диабет, рак.

Някои храни са особено богати на бета-глюкани. Можете да ги включвате по-често в ежедневното си меню, за да си доставите тези така важни хранителни вещества за организма.

Ферментирали храни и водорасли

Водораслите и богатите на дрожди храни са прекрасен източник на бета-глюкани. Бирената мая също е продукт, който носи на организма големи количества от тях. Хлебната мая също спада към тези продукти. Те намаляват симптомите на грип и настинка, подобряват настроението и предпазват от неврологични заболявания.

Храни, богати на витамин A (галерия)

Гъби

Гъбите са сред най-богатите на бета-глюкани храни. Редовната консумация на гъби намалява риска от рак, алергични реакции, автоимунни заболявания, вирусни инфекции, понижава холестерола, дава енергия на тялото и засилва обмяната на веществата.

Свързани статии

Овес и ечемик

Овесът и ечемикът са сред най-изявените източници на бета-глюкани. Консумирането на най-малко 3 грама бета-глюкан от овес на ден може да помогне в значителна степен в превенцията на сърдечносъдови заболявания.

Кои храни са богати на желязо?

Консумацията пък на 6 грама чист бета-глюкан от ечемик на ден в продължение на 6 седмици понижава холестерола и триглицеридите значително, сочат данни от изследвания, направени през 2012 година и публикувани в „Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety“, пише sfgate.com.

* Трябва да се има предвид, че тези храни невинаги са еднакво богати на бета-глюкани. За да почувствате ползите от тези съединения може да се наложи да изядете големи количества от тях и то в продължителен период от време. Това крие рискове от надвишаване на допустимия калориен прием за денонощие и възможните последици от това.

Снимки: iStock

Коментирай