Здраве и красота

Парене и болки след секс – причини и лечение

Неприятни симптоми, които потискат желанието за интимност

19.09.2017г. / 18 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Паренето и изгарящата болка след секс е проблем, който може да ви откаже от интимност и дори да влоши отношенията във връзката.

Съществуват няколко основни причини за поява на парене и болка след секс. Кои са те?

Алергия към сперма

Симптомите на парене се проявяват обикновено до 10-15 минути след половия акт. Паренето може да е придружено от болка, сърбеж и да продължи от няколко минути до няколко дни.

Алергия към презервативи

Безопасният секс от една страна е най-добрият начин да се предпазите от нежелана бременност, болести и инфекции. Но материалите, от които презервативите се правят невинаги са антиалергични, най-вече латексът.

Ваканционният секс и неговите опасности

Алергия към лубриканти

По същия начин лубрикантите могат да са в основата на интимния ви проблем. Сменете досегашния си лубрикант с такъв на водна основа.

Бактериална вагиноза

Бактериалната вагиноза се характеризира с парене, болки, сърбеж, дискомфорт. При нея нивата на бактериите във вагината се повишават над нормалните. Настъпва инфекция, неприятна миризма, сиво-бяло течение. Възможно е срамните устни да се зачервят, подуят или да станат силно чувствителни. В тежки случаи се появява парене и болка при уриниране, заради което инфекцията се бърка с цистит.

Гъбична инфекция

Гъбичната инфекция също може да причини абнормален растеж на микроорганизми, този път на дрожди, които също живеят във влагалището. Паренето и болките са придружени от гъсто бяло или сиво течение, силен сърбеж, изгаряща болка.

Трихомониаза

Една от най-често срещаните болести, предавани по полов път, е трихомониазата. При нея се наблюдава болка при секс, гъсто пенесто вагинално течение, силен сърбеж, обхващащ дори бедрата. Лечението включва антибиотици.

Видове болки при секс и причините за тях

Как да облекчите паренето и болките след секс?

Вземете душ

Взимането на душ след секс е добър начин да се предпазите от вагинални инфекции, дори в момента да не страдате от подобен проблем. Измиването на половите органи след интимен акт с хладка вода и специален интимен детергент намалява риска от инфекции и облекчава съществуващите вече симптоми, докато лечението повлияе на проблема.

Охлаждане

След като почистите влагалището го изложете на студен въздух. Това ще намали паренето. Прегряването на вагината създава условия за развитие на бактерии и утежняване на съществуващите симптоми на парене, болки и сърбеж.

Успокояващ гел

Алое вера е прекрасен натурален продукт, който помага за туширане на паренето и сърбежа. Гелът от алое може да се нанесе директно върху засегнатите места. Той намалява симптомите на паренето и болезнения секс.

Сода за хляб

Содата за хляб също намалява паренето и изгарящата болка на вулвата след секс. Смесете 3 супени лъжици сода с 1 чаша вода. Разбъркайте и нанесете с памучна кърпа като компрес. Симптомите ще започнат да отшумяват след около 20 минути.

* Важно е да се отбележи, че всички изброени методи за облекчаване на паренето и вагиналните болки след секс са само допълващ метод към лечението, което лекарят ви ще ви предпише. Ако имате подобни симптоми, консултирайте се незабавно със специалист.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати